Vrátíme se k normálu v létě, na podzim, nebo za rok? Zeptali jsme se Prymuly i Flegra

Ilustrační foto

Kdy tohle všechno skončí? Otázka, která napadá snad každého z nás. Redakce CNN Prima NEWS se zeptala v anketě epidemiologa Romana Prymuly, evolučního biologa Jaroslava Flegra i bývalého ministra zdravotnictví a poslance hnutí ANO Adama Vojtěcha na názor, kdy se vrátíme k normálnímu životu.

  • Roman Prymula

Aby se uvolnily tvrdé restrikce, je podle epidemiologa Romana Prymuly potřeba, aby se denní nárůst počtu nově nakažených pohyboval mezi 1 000 až 500. „To už lze epidemii dobře kontrolovat. A logicky to znamená i výrazné snížení zátěže v nemocnicích. Jde o otázku minimálně 14 dnů, ale spíše třech týdnů, protože pokles zatím není tak výrazný,“ řekl CNN Prima NEWS Prymula.

A kdy se podle něj vrátíme k normálu? Doufá, že na podzim. „Jednotlivé měsíce se budou samozřejmě lišit co do intenzity opatření. Myslím, že v polovině května a v červnu už budou mírnější. K zásadnímu rozvolnění dojde o prázdninách a doufám, že v září už budeme natolik proočkovaní nebo výrazná část populace už nemoc prodělá, že budeme žít normálně,“ uvedl.

  • Jaroslav Flegr

Evoluční biolog Jaroslav Flegr není tak optimistický. Podle něj bude ještě na podzim situace kritická. „Myslím, že se opatření uvolní v květnu, ale jen přechodně. Bude to podobné jako loni v létě, akorát na podzim nemoc nastoupí rychleji, protože ji už tady hodně máme a budou tu všechny mutace,“ řekl Flegr. Mutací už existuje několik, například britská, jihoafrická nebo brazilská.

  • Adam Vojtěch

Podle exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) není lehké na otázku přesně odpovědět. „Sleduji analýzy ze zahraničí. Viděl jsem v New York Times analýzu z Kolumbijské univerzity, která odhaduje, že situace bude složitá do podzimu. Myslím, že ještě tento rok budeme žít s nějakými omezeními. Neříkám, že budou tak striktní, ale asi nelze čekat, že roušky brzy odhodíme. I když je člověk vakcinován, může být infekční,“ řekl CNN Prima NEWS Vojtěch.

„Můj odhad je takový, že nějaká forma opatření, doufejme mírnějších, tady ještě v tomto roce bude. Ta přísná snad skončí do léta, situace snad bude stabilizovanější,“ doufá Vojtěch.

Tagy: