Vraťte se domů, vyzývá ministr zahraničí Lipavský Čechy v Rusku a Bělorusku

Jan Lipavský

Tisková konference po jednání krizového štábu ministerstva zahraničí

Češi, kteří jsou v Rusku a Bělorusku, by se měli vrátit domů. Vyzval je k tomu ministr zahraničí České republiky Jan Lipavský (Piráti) po jednání krizového štábu ministerstva zahraničí.

„Zpřísňujeme cestovní doporučení pro Rusko a Bělorusko. Vyzýváme Čechy v těchto zemích, aby se vrátili zpět do vlasti,“ řekl na tiskové konferenci po jednání krizového štábu resortu zahraničí ministr Jan Lipavský (Piráti).

Dodal, že v pořádku se už do Česka vrátil velvyslanec z Kyjeva Radek Matula. „Děkuji vám za vaši práci. Evakuovali jsme úspěšné i náš úřad ve Lvově. Do Prahy byli povolání i diplomati z Moskvy a Minsku,“ doplnil ministr.

Sám Matula následně řekl, že má za sebou několikahodinovou cestu společně s více jak 40 spolupracovníky. Cestovat museli kvůli situaci na Ukrajině a jejích hranicích přes Rumunsko a Maďarsko.

Česko je podle něj připraveno přijmout další sankce vůči Rusku. V rámci tiskové konference po jednání krizového štábu šéf diplomacie také varoval před tím, aby Češi naslepo vyráželi na hranice. Situace je na přechodech velmi nepřehledná a mohlo by dojít ke komplikacím. Dobrovolníkům doporučil hlásit se organizacím, které odvozy Ukrajinců organizují.

Lipavský také prohlásil, že podle jeho názoru Putin válku prohraje.

Tagy: