Psychologové o brutálním vrahovi z Budějovic: Nezvládá emoce, tělo musel rituálně zohavit

Ohořelý vrak po brutální vraždě v Budějovicích

Psycholog k násilí po hraní her

Jeden malicherný konflikt v domě v Českých Budějovicích skončil brutální vraždou mladé dívky. Ačkoliv vyšetřovatelé mluví o tom, že se vrah zhlédl ve virtuálním světě, někteří psychologové přisuzují motiv povaze kriminálníka.

Sedmadvacetiletý mladík nikdy nebyl trestán. Podle policie byl závislý na počítačových hrách a filmech. Žil ve svém virtuálním světě, což mohlo způsobit jeho jednání. „Byl zaměstnaný, žil sám. Byl však závislý na počítačích, filmech a žil ve svém virtuálním světě,“ uvedla vyšetřovatelka Renáta Míková.

Psychologové s tím ale souhlasí jen zčásti. „Samo hraní počítačových her nemusí způsobovat takové chování. Je důležitá osobnost člověka. Tam velmi pravděpodobně bývají základní agresivní rysy zesílené, někdy enormně. Může tam být negativní vztah vůči společnosti. Proto se člověk od ní často izoluje. Může tam také být zhoršené ovládání své emotivity,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS primář psychologického oddělení Vojenské nemocnice v Brně Jiří Brančík.

Muž také mohl volit hry agresivního rázu a postupně u něj mohlo dojít ke smazání hranice mezi realitou a virtualním světem. „Jednal pod vlivem extrémní zuřivosti, kdy nestačilo dotyčnou osobu, která ho štvala, jen zabít, ale bylo do jisté míry nutné to tělo rituálně zdevastovat,“ sdělil pro Blesk.cz psycholog Daniel Štrobl.

Závislý a psychicky labilní jedinec

Podle něj je celý incident dost bizarní, což neodpovídá osobě zdravého jedince. „Celý popis události je hodně bizarní, takže bych předpokládal, že se u toho člověka v minulosti buď rozvinula, nebo rozvíjela nějaká duševní porucha, případně porucha osobnosti. Buď jak buď, takto nepostupuje duševně zdravý jedinec,“ dodal Štrobl.

Za jednáním vraha mohla podle psychologa Brančíka stát i závislost. „Pokud člověk byl rušený při hraní, nemůže v klidu dosáhnout plnění své závislosti. A pokud je člověk takto nastavený, snaží se odstranit zdroj rušení ze svého okolí, aby mohl nerušeně pokračovat v tom, co se mu líbí,“ doplnil Brančík.

Vražda se stala v sobotu 4. září v bytovém domě v Českých Budějovicích. Muž pak tělo odvezl autem do lesa k Protivínu na Písecku, kde usmrcené oddělil hlavu od trupu. Policisté jej zadrželi, vrah ale ve vazbě spáchal sebevraždu.

Z vyšetřování vyplývá, že muži vadilo, že žena v bytovém domě prováděla něco hlučného. „Došlo mezi nimi ke krátkému verbálnímu konfliktu,“ uvedla vyšetřovatelka Renata Miková. Muž poté jednadvacetiletou vysokoškolskou studentku zatáhl do svého bytu, kde ji rdousil a utopil. Předtím se prakticky neznali.

Tagy: