Svatba coby rozsudek smrti: Matka donutila v Austrálii dceru ke sňatku, manžel ji poté zavraždil

Matka v Austrálii donutila svou mladou dceru ke sňatku. Důvodem byly peníze. Nebylo to šťastné rozhodnutí, protože jen o několik měsíců později Mohammad Ali Halimi svou novou ženu podřízl. Vraha poslal soud v pondělí za mříže na doživotí a matka, která se na dohodnutém sňatku podílela, by si měla odsedět minimálně rok. Podle BBC je první osobou, na kterou dopadl australský zákon o nuceném manželství.

Téměř padesátiletou Sakinu Muhammad Janovou shledal podle BBC australský soud vinnou z toho, že v roce 2019 přinutila svou dceru k manželství. Důvodem byl „menší peněžní obnos“, který za dohodnutý sňatek dostala. Jedenadvacetiletou Ruqiu to následně stálo život: Její nový manžel Mohammad jí po několika měsících podřízl krk kuchyňským nožem.

ČTĚTE TAKÉ: Mladík na slovenské sjezdovce zavinil smrt osmiletého chlapce. U soudu si vyslechl svůj trest

Matka zavražděné v pondělí jakoukoli vinu odmítla. „Neudělala jsem nic špatného. Nemohu být zavřená,“ citoval její slova australský web News. Soud ji však potrestal třemi roky vězení za „nesnesitelný nátlak“, který na svou dceru vyvíjela. Už po roce však může být propuštěna na svobodu.

Mohammad, který se k zavražděné choval agresivně a násilím ji nutil k domácím pracím, dostal podle australského webu ABC doživotní trest. Podle generálního prokurátora Marka Dreyfuse se jejich soužití dalo přirovnat k otroctví.

Austrálie zavedla zákony o nucených sňatcích v roce 2013 a hrozí podle nich trest v maximální výši sedmi let odnětí svobody. Policie aktuálně řeší řadu podobných případů, ale Janová je prvním člověkem, který byl podle nich potrestán

U soudu zaznělo, že Ruqia byla již dříve donucená k neoficiálnímu sňatku, a to v pouhých patnácti letech. Svazek vydržel dva roky a po této zkušenosti se už znovu vdát nechtěla, dokud nebude starší. „Chtěla se věnovat studiu a získat práci,“ uvedla soudkyně Fran Dalzielová v rozsudku.

I když se, jak řekla soudkyně, mohla Janová domnívat, že jedná ve prospěch své dcery, opakovaně ignorovala její přání. Podle Dalzielové zneužila svou moc a autoritu matky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Otčímovi zasadil přes dvacet ran nožem, půjde do vazby. Kolem případu je několik nejasností

Tagy:
Austrálie vražda matka manželství svatba soud soudní proces trestná činnost rozsudek a trest trestná činnost, právo a spravedlnost dohodnutý sňatek