Chudoba kvůli válce hrozí pětině domácností. Na ně se musí vláda zaměřit, říká Kalousek

Miroslav Kalousek v nedělní Partii

PARTIE Terezie Tománkové 13.3.2022

Česká republika byla vybudována na základech humanismu, proto musíme aktivně pomáhat Ukrajincům i za cenu toho, že trochu zchudneme. V Partii Terezie Tománkové to řekl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Nelze podle něj občanům nalhávat, že situace nedopadne na všechny občany. Kvůli válce ale bude opravdu ohrožena pětina českých domácností.

„Vláda má omezené finanční možnosti, aby pomáhala. Je tu 20 % domácností, kterým hrozí, že upadnou do energetické chudoby a nebudou mít na jídlo. To je skutečně hodně. A na ně se vláda musí zaměřit. Ale nemůže pomoci všem. Je nesmysl říkat, že ta situace nedopadne na občany. Všichni trochu zchudneme. Protože to není z čeho zaplatit, rozpočet prostě není nafukovací,“ sdělil Kalousek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Plošné řešení zdražování si podle něj stát nemůže dovolit. „Každý populista říká, že chce pomoci všem, ale na to naše země nemá. Mělo by to strašlivé dopady. Stát nemá jiné peníze než peníze všech lidí, nemůžete pomoci všem z peněz všech lidí,“ prohlásil exministr financí.

Je však podle něj zásadní, aby Češi pomáhali Ukrajincům, kteří prchají ze své země. „Ti lidé utíkají před tím, aby je někdo nezavraždil, takže tím financujeme i vlastní hodnoty, hodnoty humanismu, na to se nemůžeme vykašlat,“ uvedl bývalý předseda TOP 09.

Šéf odborových svazů Josef Středula zase připomněl, že bychom přes pomoc Ukrajincům neměli zapomínat na Čechy. „Věříme, že to zvládneme, ale nesmíme zapomínat i na naše občany. Musíme jim pomáhat stejně, jinak bude problém. (...) Prvně si vláda musí říct, jestli chce občany ochránit. Problémy ČR byly vážné už před zahájením války,“ vysvětlil.

V první části Partie o tom hovořil také premiér Petr Fiala (ODS). „Toto nebude lehké období, pocítíme to, a kdo to popírá, lže. Budeme se s tím vyrovnávat měsíce, možná roky. Nesmíme Putinovi dovolit, aby nás znejistil, rozdělil, oslabil, o to mu jde. Musíme to zvládnout i za cenu, že se uskromníme,“ apeloval premiér.

Tagy: