Vůdce sekty z Plas dorazil k soudu v kostýmu. Do vězení zatím nemusí, ale byl mu určen dohled

Policie řeší případ domácího porodu v sektě.

Reakce na zadržení sektáře

Vůdce sekty z Plas Lukáše Stančíka alias „Boha šaška“ propustil ze zadržení Okresní soud Plzeň-sever. K jednání přišel v kostýmu šaška. Soudní senát však nařídil dohled úředníka, vedoucí uskupení také nesmí zveřejňovat videa se „závadovým obsahem“. Stančíka zadržela policie ve středu, stíhán byl za pět trestných činů. O propuštění informoval web Novinky.cz.

Soudkyně Zuzana Sperková s propuštěním nařídila dohled probačního úředníka. „Dále se musí vyvarovat uveřejňování videí se závadovým obsahem. Pokud to nebude respektovat, bude důvod pro uvalení vazby,“ cituje její slova web Novinky.cz.

K TÉMATU: Falešný chirurg na Slovensku při operacích prsou málem zabil několik žen. Teď míří k soudu

Stančík podle Sperkové slíbil, že bude vše dodržovat. Soudkyně dodala, že státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro případné podání stížnosti.

Vůdce sekty již dříve vyhrožoval na videích, které umisťoval na internet, násilím a mluvil dokonce i o hromadné sebevraždě.

Policisté se o společenství začali zajímat v souvislosti s domácím porodem, v souvislosti s nímž zemřela jedna z členek. Otec dítěte, rovněž člen, bojuje o to, aby dítě dostal zpět do péče. Miminko je dosud v péči pěstounů.

K zatčení Stančíka došlo ve středu. Čelil obvinění z pěti trestných činů: šíření poplašných zpráv, pomluvy, vyhrožování s cílem působit na úřední osobu, podněcování k nenávisti vůči skupině osob a omezování jejich práv a svobod a podněcování k trestnému činu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zloděj v Žatci napadl skoro 90letou stařenku, ta se mu ubránila holí. Policie prosí o pomoc

Tagy: