Krvavá zákopová bitva očima vojáka: Okupanta zabil ze tří metrů, pak k němu dopadl granát

Drsná přestřelka mezi ukrajinskými vojáky a ruskými okupanty

Drsná přestřelka mezi ukrajinskými vojáky a ruskými okupanty

Ukrajinská 3. útočná brigáda zaznamenala několik úspěšných operací na východní frontě. Během krvavé zákopové přestřelky se jí povedlo zlikvidovat desítky ruských okupantů. Ukrajinské ztráty jsou neznámé. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„‚Rozpustili‘ jsme 57. motostřeleckou gardu Ruské federace. Podívejte se, jak to vypadalo,“ uvedla ukrajinská 3. útočná brigáda ve svém prohlášení na Telegramu. Opoziční běloruská televize Nexta doplnila, že k přestřelce došlo na území centrálního Donbasu.

Video rovněž sdílel na svém twitterovém účtu Dmitri – uživatel estonského původu, který se během invaze věnuje překladům ukrajinských či ruských videí do angličtiny.

„Záběry z boje 1. praporu ukrajinské 3. útočné brigády proti 3. praporu ruské 57. gardy. V důsledku střetu bylo předmostí na západním břehu řeky Severní Doněc zcela ‚vyčištěno‘. Ukrajinci během operace zlikvidovali 30 okupantů a další desítky zranili. Do ‚výměnného fondu‘ tak přibylo deset válečných zajatců,“ popsal. K videu navíc doplnil anglické titulky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CNN: Rusko už není zemí jako před Prigožinovou revoltou. Ovlivní vzpoura postoj Číny?

Sestřih o délce asi šest a půl minuty ukazuje krvavou zákopovou řežbu mezi ukrajinskými vojáky a ruskými okupanty. Brutální video pořídil jeden z Ukrajinců pomocí kamery GoPro.

Vojáci se kryli v zákopech nebo za zbytky rozstřílených stromů. Nepřátelské kulky Ukrajincům doslova svištěly nad hlavami. Granáty vybuchovaly všude kolem. Právě i díky granátometům získali ukrajinští vojáci převahu. Někteří okupanti se později rozhodli k úprku, což zřejmě nebyl zrovna dobrý nápad.

„Utíkají pryč! Sestřelte je vším, co máme,“ křičel jeden z Ukrajinců. „Vzdejte se, vy k*rvy, nebo zemřete,“ zvolal další. Ne všichni Rusové se ale hodlali vzdát bez boje. I proto během zákopové bitvy docházelo k poměrně drsným situacím, které připomínaly způsob bojů v první světové válce.

Ukrajinský voják, který záběry pořídil, jednoho okupanta zastřelil ze vzdálenosti asi tří metrů. Potom do jeho bezprostřední blízkosti dopadl dělostřelecký granát. Ukrajinec měl nicméně obrovské štěstí, a v boji tak bez větších zranění mohl pokračovat.

Závěr videa naznačuje, že ve střetu byli úspěšnější Ukrajinci. Ruští vojáci, kteří přežili, buď utekli, nebo skončili v zajetí. Sdíleným materiálem se později pochlubilo i samo ukrajinské ministerstvo obrany. „A tak to jde každý den,“ dodal resort. Stanice CNN zase doplnila sestřih o záběry z bezpilotního letounu.

Tagy: