Zlámalová: Vyhlášení voleb? Od Vystrčila chytré. Babiš je teď ve druhém kole nevolitelný

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Vyhlášení termínu prezidentských voleb v roce 2023 s více než půlročním předstihem je podle analytičky webu Echo24 Lenky Zlámalové chytrým krokem, protože tlačí na Andreje Babiše, aby se rozhodl, zda bude na Hrad kandidovat. Jenže podle posledních průzkumů by aktuálně neměl bývalý předseda vlády ve 2. kole šanci. „Výrazně by ho porazil i generál Petr Pavel,“ podotkla ve vysílání CNN Prima NEWS Zlámalová.

I když expremiér a současný poslanec hnutí ANO Andrej Babiš kandidaturu na Hrad zatím oficiálně neoznámil, podle průzkumů a sázkových kanceláří patří zejména pro 1. kolo mezi nejžhavější favority. Jenže poslední průzkum agentury STEM/MARK ukázal, že v případném kole druhém by měl smůlu.

Ačkoli má Babiš podle zmíněného průzkumu nejvyšší počet rozhodnutých voličů z možných kandidátů, generál Petr Pavel má největší podíl všech případných voličů. Při sečtení hlasů od lidí, kteří by Pavla určitě volili, a těch, kteří jeho volbu zvažují, by měl Pavel 50 % hlasů. U Babiše by to bylo 41 %. Ve 2. kole by pak Pavlovi dalo hlas 49 % účastníků průzkumu, kdežto Babišovi jen 32 %.

„Pavel by Babiše výrazně porazil. Je nejvíce vyprofilovaný z těch, kteří kandidaturu ještě neoznámili. Je evidentní, že Pavel vede kampaň už roky a skoro v přiznané formě. Babiš bude udržovat společnost v napětí až do chvíle, kdy zjistí, že je schopný prorazit hranici 50 procent odporu vůči jeho osobě. Teď je ve 2. kole nevolitelný,“ vysvětlila ve vysílání CNN Prima NEWS Lenka Zlámalová.

Podle komentátora MF Dnes Miroslava Koreckého má Babiš několik důvodů, proč s kandidaturou váhá. Jedním je prý nepříznivá ekonomická a sociální situace v zemi, která může expremiérovi naznačovat, že by se mu na podzim mohla otevírat cesta třeba i do čela vlády. Dále bude sledovat, jakou podporu budou mít právě Pavel nebo šéf odborů Josef Středula, který jako jediný z trojice nejsilnějších kandidátů už kandidaturu ohlásil.

„A v září začíná také soud ohledně Čapího hnízda. Pokud by byl karneval proti Babišovi příliš drtivý, ovlivní to i jeho skalní voliče. Šance ve druhém kole, která už je i tak dost matná, by se mohla rozplynout. I když je Babiš velký hráč, do úplné porážky jít nechce. Buď se stane prezidentem, nebo z vysoké politiky odejde. Nechce být v opozici, hraje o svůj odkaz,“ zhodnotil Korecký.

Zaskočil Vystrčil Babiše?

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) musel termín oznámit dle zákona nejpozději 90 dnů před začátkem voleb, tedy zhruba začátkem října. Udělal to ale daleko dřív, a to i v porovnání například s volbami v roce 2017. Jejich termín byl znám od druhé poloviny srpna. Rozhodnutí je ale plně v kompetenci šéfa Senátu.

Vystrčil v pondělí oznámil, že novou hlavu státu budeme volit 13. a 14. ledna 2023, případné 2. kolo bude následovat o dva týdny později. Vystrčil chce, aby vyhlášení voleb vyšlo ve Sbírce zákonů nejpozději 1. července. Od té doby se pak bude počítat utrácení kandidátů v rámci finančního limitu kampaně pro 1. kolo ve výši 40 milionů korun. A to i zpětně, pokud kandidát ohlásí kandidaturu později.

„Babiš sám neví, jestli bude kandidovat, takže je trochu přitlačen to říct. Bylo to ze strany Vystrčila chytré,“ uvedla Zlámalová. Babiš původně říkal, že se rozhodne v září, termín ale posunul. Je otázkou, zda ho Vystrčilův krok nepřinutí znovu změnit plány.

Podle průzkumu agentury STEM/MARK by v prvním kole nejvíce lidí volilo právě Babiše (20 %). Pavlovi by dalo hlas 16 % Čechů. Za nimi jsou shodně s devíti procenty rozhodnutých voličů senátor Pavel Fischer, ekonomka a bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Z této čtveřice má nejvyšší podíl možných voličů, tedy rozhodnutých i váhajících, Fischer s 41 %. Oficiálně z nich ale kandidaturu oznámila jen Nerudová a je nepravděpodobně, že by například z řad ODS kandidovali na hlavu státu hned dva politici. Na celý seznam možných kandidátů se podívejte ZDE.

Tagy: