Výhod pro očkované ubývá. Nejde o levnější jízdenku, ale mírný průběh, vysvětluje Válek

Výhody pro očkované pomalu mizí

Očkování mělo být tečkou za koronavirem a lidem mělo přinášet i výhody. Jenže teď jich dost ubývá a na Česko se řítí mutace viru omikron. Ani ti, kteří mají dvě nebo dokonce tři dávky vakcíny, se testům v práci nevyhnou.

Výhod pro očkované ubývá. Rozdíly mezi očkovanými a neočkovanými se už brzy začnou stírat. Od 17. ledna se do práce dostane jen ten, kdo se otestuje. A to bez ohledu na to, zda je nebo není očkovaný. „Výhody, které tam byly, motivovaly, aby se lidé očkovali. A motivace tímto může být postižena,“ řekl člen Výboru pro zdravotnictví Jiří Mašek (ANO).

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ale na výhody nehraje. „Jedna jediná výhoda pro všechny očkované je, že nebudou mít vážný průběh, nebudou ležet na JIP. Důvod očkování není, že chci získat levnější jízdenku do vlaku,“ má jasno Válek.

Co na testování říkají odborníci

Jednotný názor nemají ani odborníci. „Problém vidím jinde. Vidím ho v nesmyslnosti testování v případě extrémně rychlého šíření omikronu, protože tam pak testování, které má být podkladem pro trasování, postrádá smysl,“ uvedl psychiatr Cyril Höschl.

Naopak evoluční biolog Jaroslav Flegr je pro testování. „Je potřeba odtamtud (z práce – pozn. red.) včas odtahovat co nejvíce nakažených, protože tím můžeme udržet podnik v chodu,“ oponoval Flegr. „Testování bohužel nemůže být jenom pro osoby, které jsou očkované – z toho důvodu, že i očkovaní mohou šířit to onemocnění do okolí,“ doplnil epidemiolog Roman Prymula.

Výhoda pro vakcinované, která zatím zůstává, je možnost pěti PCR testů měsíčně zdarma. Očkovaní lidé pak také mohou využívat služby a chodit do restaurací.

Tagy: