Vyhrožoval, že vystřílí Vinohradskou nemocnici v Praze. Opilého muže policisté zadrželi

Policisté v Praze zadrželi muže, který vyhrožoval, že vystřílí Vinohradskou nemocnici.

Muž vyhrožoval vystřílením pražské nemocnice. Policisté ho zadrželi

Policisté si dojeli do pražské ulice Pod Balkánem pro muže, který vyhrožoval, že vystřílí Vinohradskou nemocnici. Podle informací agentury Aktu.cz byl nespokojený s tím, jak ho ve zdravotnickém zařízení ošetřili. Byl opilý, zbraň policisté nenalezli.

Od tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy 21. prosince minulého roku – která si vyžádala životy čtrnácti obětí – se jedná o další z mnoha výhrůžek hromadným násilím.

ČTĚTE TAKÉ: Návrat studentů na FF: Bojím se záchvatů úzkosti, líčí dívka. Další si chtějí zkoušky odbýt

Podobně se někdo zachoval pouhý den po hrůzách v Praze. Policisté přiznali, že už 22. prosince zajistili osobu, která se chtěla činem střelce inspirovat. „Tento případ může vést dokonce i k tomu, že navede některé jedince k něčemu podobnému. Kolem půl jedné během páteční noci jsme obdrželi telefonát, že si osoba vzala příklad ze čtvrtečního střelce a že bude střílet po lidech. Tento člověk začal vyhrožovat,“ přiblížil tehdy ředitel pražských policistů Petr Matějček.

Do rána následujícího dne se policii podařilo osobu ztotožnit. „V tu chvíli byla nasazena zásahová jednotka a podařilo se onoho volajícího zajistit. V nejbližší době budeme tuto skutečnost objasňovat. Opakuji, že tato osoba je již zajištěna,“ ujistil ředitel.

Senior hrozil střelbou na poště

Obdobných výhrůžek řešili policisté od střelby na fakultě desítky. „Po devíti dnech od tragické střelby můžeme konstatovat, že z uvedeného celkového počtu téměř 90 případů jsme již pět skutků ukončili v rámci zkráceného přípravného řízení a v dalších 55 případech jsou zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z konkrétního trestného činu,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Mezi nimi jsou i přečiny z Jindřichova Hradce, kde senior hrozil „vystřílením na poště“, nebo událost z Písku. Tam strašil útokem jako na univerzitě muž, jenž byl v minulosti vyšetřován pro nedovolené ozbrojování.

Bocán zdůraznil, že do celkového počtu případů policie započítává pouze ty skutky, které s útokem střelce v Praze prokazatelně souvisí. V hlavním městě se policie zabývala nejvíce případy schvalování nebo vyhrožování napodobením střelby na Univerzitě Karlově, následovaly Moravskoslezský, Ústecký, Středočeský a Liberecký kraj.

„Bez zajímavosti jistě není skutečnost, že jsme tři z autorů těchto příspěvků museli převézt k psychiatrickému vyšetření,“ podotkl mluvčí. Policejní prezident poděkoval veřejnosti, že podobné skutky policistům oznamuje a spolupracuje s nimi.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Exkluzivní průzkum STEM: Zásah na UK byl chvalitebný, hodnotí lidé. Mírní byli i skeptici

Tagy: