V Kyjevě zastřelili ukrajinského vyjednavače. Podle tajné služby byl nastrčený agent Rusů

Denis Kirejev označený červeným kroužkem na pondělním jednání ukrajinské a ruské delegace, které se uskutečnilo v Bělorusku.

Za Ukrajinu vyjednával v Bělorusku s Rusy zrádce

Světovými médii se rozlétla zpráva, že byl zastřelen člen ukrajinské delegace Denis Kirejev, který se měl spolupodílet na vyjednávání s Ruskem. I když zatím nejde o oficiálně potvrzenou informaci, podle všeho tak učinila ukrajinská tajná služba SBU, která ho podezřívala ze zrady.

O smrti bankovního experta informoval mimo jiné na sociální síti Telegram Oleksandr Dubynskyj, bývalý poslanec strany Služebník lidu. Kirejev byl členem prvního vyjednávacího ukrajinského týmu, který s ruskou stranou jednal o možnostech, jak řešit válečný konflikt.

Jenže civilní kontrarozvědka s názvem SBU měla i díky telefonním odposlechům vážné podezření, že jde o nastrčeného agenta, a rozhodla se ho zatknout. Když se měl vzpouzet, zastřelili ho. „Jak se dostal do ukrajinské delegace pro jednání s okupanty? To se chci dozvědět od prezidentské kanceláře,“ poznamenal Dubynskyj.

Ruské weby nezmiňují, že by se napřed zástupci ukrajinské tajné služby snažili Kirejeva zatknout, mluví o chladnokrevné vraždě.

„Byl to agent. Víte, proč jsou agenti zabíjeni,“ uvedl zdroj webu Ukrajinska Pravda. Web ZN.ua zas píše o „náhodném zabití“. Ukrajinská média se v každém případě stejně jako Dubynskyj tážou: Z jakého důvodu byl Kirejev v delegaci?

Úvodní kolo rusko-ukrajinských jednání se uskutečnilo 28. února na jihu Běloruska v Homelské oblasti nedaleko ukrajinských hranic. Pokračování jednání se odehrálo ve čtvrtek. Strany se dohodly na organizaci humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů a dodávky léků na místa, kde zuří boje. Ukrajinci neuspěli s požadavkem na vytvoření bezkonfliktní 30kilometrové zóny kolem všech jaderných zařízení. Další rozhovory mezi válčícími zeměmi budou pokračovat třetím kolem v pondělí. Na svém facebookovém účtu o tom informoval jeden ze členů ukrajinského vyjednávacího týmu, předseda poslaneckého klubu vládní strany Sluha národa David Arachamija.

V letech 2006 až 2008 pracoval Denis Kirejev ve společnosti SCM Finance, kde zastával pozici zástupce generálního ředitele. Další součástí kariéry Kirejeva byla rakouská společnost GROUP SLAV AG Klyuyev se sídlem ve Vídni. V letech 2006 až 2012 byl zároveň členem dozorčí rady společnosti Ukreximbank. Působil rovněž v ruské Sberbank.

Tagy: