Výrazné oči a desítky slavných rolí. Donald Sutherland se zapsal do dějin kinematografie

Zemřel Donald Sutherland. Kanadskému herci bylo 88 let.

Zemřel ikonický herec Sutherland

Vytáhlá hubená postava, ostře řezaná tvář a výrazné oči předurčily kanadského herce Donalda Sutherlanda spíše pro role padouchů. Sutherland hrál za více než 60 let ve více než 170 filmech a seriálech. Ve čtvrtek oznámil jeho syn Kiefer, rovněž slavný herec, že Donald Sutherland zemřel ve věku 88 let.

Hrál sadistického nacistu či chladnokrevného zabijáka, ale byl také citlivým otcem, vtipným chirurgem nebo zamilovaným profesorem. Za svou práci byl oceněn i dvěma Zlatými glóby, v roce 2017 dostal čestného Oscara za celoživotní přínos filmovému umění. Jeden z nejslavnějších Kanaďanů byl přitom často označován za jednoho z nejlepších herců, kteří „klasického“ Oscara nikdy nedostali – na slavnou zlatou sošku nebyl ani nominován.

ČTĚTE DÁLE: Zemřel ikonický herec Sutherland. Zazářil ve snímku MASH či ve filmové sérii Hunger Games

Narodil se 17. července 1935 v kanadském Saint Johnu v New Brunswicku v konzervativní rodině farmáře. Od dětství měl umělecké sklony, když mu bylo 14, angažoval ho místní rozhlas jako diskžokeje. Sutherland začal studovat stavební inženýrství v Torontu, účinkování ve studentské inscenaci Shakespearovy Bouře však jeho život změnilo. Zjistil, že herectví jej přitahuje nejvíc, a navzdory přání rodičů odjel v roce 1959 studovat kumšt do Británie. Studoval na Londýnské akademii hudby a dramatických umění a poté hrál s malým souborem divadlo ve Skotsku. „Naši to se mnou neměli jednoduché. Vždycky jsem si nakonec udělal, co jsem chtěl,“ vzpomínal Sutherland.

Na filmovém plátně se zpočátku objevoval nejčastěji v epizodních rolích hororových snímků nebo v britských seriálech, svůj herecký potenciál už ale naznačil ve slavném válečném thrilleru Tucet špinavců (1967), ve kterém se neztratil vedle jmen jako Lee Marvin nebo Charles Bronson a dalších v té době již slavných herců.

Angažoval se za konec války ve Vietnamu

Mezinárodní věhlas přinesla Sutherlandovi satirická černá groteska MASH (1970) režiséra Roberta Altmana, v níž si zahrál roli chirurga Hawkeyho Pierce, systematicky narušujícího vojenskou disciplínu v polní nemocnici na korejské frontě. Sám Sutherland se v té době intenzivně angažoval v kampani proti válce ve Vietnamu, v čemž ho podporovala i jeho tehdejší družka, herečka Jane Fondová.

Do hercovy filmografie dále patří filmy Klute (1971), při jehož natáčení se seznámil s Fondovou, Teď se nedívej (1973), Den kobylek (1975), Casanova Federika Felliniho (1976), válečný Orel přistál (1976), Invaze zlodějů těl (1978), Vražda na úrovni (1979), Obyčejní lidé (1980), JFK (1991), Oheň (1991), Skandální odhalení (1994), Smrtící epidemie (1995), Hon na Šakala (1997), Vesmírní kovbojové (2000), Návrat do Cold Mountain (2003) či zpracování románu Jane Austenové Pýcha a předsudek (2005).

Ve snímku Čas zabíjet z roku 1996 si zahrál se svým synem Kieferem, který úspěšně kráčí ve stopách svého otce. I ve vysokém věku stále natáčel. Naposledy si zahrál soudce v životopisném dramatu Miranda's Victim, který měl premiéru loni.

Sutherland byl třikrát ženatý. S poslední manželkou Francine měl tři syny. Matkou dvojčat – Rachel a Kiefera – je pak hercova druhá žena Shirley. Kromě Kiefera se ve světě filmu pohybují i synové Rossif a Angus. Herečkou je i vnučka Donalda Sutherlanda Sarah, dcera Kiefera Sutherlanda.

V roce 2012 se stal čestným komandérem Řádu umění a literatury ve Francii za svůj příspěvek ke kinematografii. Byl držitelem i řady nejvyšších kanadských státních cen.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stoniš. ČT za obrovskou sumu točí estrády. Je třeba definovat úlohu veřejnoprávních médií

Tagy:
Velká Británie film Zlatý glóbus herec Ceny Oscar Jane Fondová Válka ve Vietnamu MASH Kiefer Sutherland Donald Sutherland