Bez USA má problém Ukrajina, ale i my. Putin může ukončit válku klidně zítra, říká Pojar

Ruské dělostřelectvo pálí na ukrajinské pozice u Lymanu

Pojar hodnotí dva roky války na Ukrajině

Evropa se snaží zvýšenou zbrojní produkcí na válku na Ukrajině reagovat – obává se totiž, že by kontinent nechaly Spojené státy na holičkách. Pro CNN Prima NEWS to řekl Tomáš Pojar, premiérův poradce pro národní bezpečnost, podle kterého málokdo čekal, že se bude dva roky válčit na Ukrajině tak intenzivně. Dodal také, že Vladimir Putin může běsnění kdykoli ukončit.

Ukrajina je dva roky ve válce s Ruskem. Tomáš Pojar, bezpečnostní poradce premiéra Petra Fialy, se domnívá, že konflikt naprosto změnil dynamiku evropských dějin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na pohřbívání Ukrajiny je ještě čas, říká expert. Odhalil zásadní data, o kterých se nemluví

„Když začala válka, tak mě napadlo, že se změnila Evropa – že evropské dějiny už nebudou stejné, jako byly posledních 30 let po pádu železné opony. Že je to zvrat, po kterém se Evropa bude chovat jinak. Nevěděl jsem, jak to dopadne. Byla možnost, že se Rusku podaří dobýt Kyjev, že se mu podaří srazit vládu na kolena. Ukázalo se, že to nebudou mít tak jednoduché. Že i ruskojazyční Ukrajinci se brání barbarství z východu. Nevsadil bych si, že se bude bojovat stále tak intenzivně i po dvou letech,“ popsal Pojar pro CNN Prima NEWS.

Podle něj není pravda, že by konflikt zamrzl v patové situaci. Denně umírají na frontě stovky vojáků a linie dotyku se průběžně hýbe. „Je to stále největší válka, která byla vedená v Evropě od druhé světové. Na tom se nejspíš nic nezmění ani v příštích měsících. Fronta se hýbe o jednotky kilometrů, Ukrajina je ale obrovská země a z celkového pohledu to nic velkého není,“ řekl diplomat.

Pojar se domnívá, že Rusko převyšuje Ukrajinu především počtem dělostřelecké munice. I Kyjev si ale připisuje svá vítězství. „Ukrajinská strana sestřelila v posledním týdnu asi šest nebo sedm letadel, současně vytlačila Černomořskou flotilu z části Černého moře, takže dokáže vyvážet obilí,“ zmínil Pojar.

Evropa se chce ukázat

Bezpečnostní poradce se domnívá, že Evropa do jisté míry reaguje na ruskou hrozbu a snaží se navyšovat zbrojní produkci. Jednak kvůli tomu, aby pomohla Ukrajině, ale také aby se prý blýskla v očích Spojených států. „Většina armád ví, že Evropa zaspala, že máme prázdné sklady a nejsme schopni samostatně bojovat. Bez USA se neobejdeme. Doufám, že se to v příštích deseti letech zlepší,“ uvedl diplomat.

Vyjádřil se také k rétorice Donalda Trumpa, který vyhrožuje, že pokud se stane americkým prezidentem, nebude se o Evropu v rámci bezpečnosti tolik zajímat. „Trump to říká různě. Pokud se stane prezidentem, uvidíme, co se stane. On si zakládá na nepředvídatelnosti. Pokud by USA nepodporovaly Ukrajinu, tak mají problém Ukrajinci, ale máme problém i my. I proto se evropské státy snaží navýšit pomoc, aby daly signál do Bílého domu, že Evropa to myslí vážně. Ostatně nakupuje americké zbraně,“ řekl Pojar.

I když Trump říká, že by válku vyřešil do 24 hodin, finální rozhodnutí bude podle Pojara vždy jen na válčících stranách. „Pokud by Putin chtěl ukončit válku, tak to může udělat klidně zítra. A dokonce si může dovolit prohlásit ji za vítěznou a obyvatelstvo mu uvěří,“ uzavřel diplomat.

Tagy: