Vystoupit z V4? Kolegyně Němcová myslela srdcem, ne hlavou, komentoval Vondra

Alexandr Vondra

360° (325)

Chladný postoj Maďarska vůči Ukrajině zvedá na české politické scéně velké vášně. Senátorka Miroslava Němcová (ODS) dokonce prohlásila, že je kvůli tomu načase opustit Visegrádskou skupinu. Podle jejího spolustraníka – europoslance Alexandra Vondry – by však něco takového nebylo rozumné. I místopředseda ODS ale přiznal, že je z postojů maďarského premiéra Viktora Orbána zklamaný.

„Vzhledem k postojům Maďarska k Putinově válce je na čase opustit projekt V4. Jestliže neexistuje shoda na obraně klíčových hodnot, je třeba utvořit spojenectví, kde to platit bude. Poláci, Slováci, pobaltské státy a další neselhali,“ napsala senátorka Miroslava Němcová na Twitter.

Maďarsko totiž odmítá posílat Ukrajině na pomoc v boji s Ruskem zbraně a munici. Premiér Viktor Orbán dokonce zakázal převoz zbraní na Ukrajinu přes území Maďarska. Z tohoto postoje je zklamaný i europoslanec Alexandr Vondra. Vystoupit z Visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) však Vondra důrazně odmítá.

„Viktor Orbán se v případě pomoci Ukrajině chová úplně jinak, což mi je líto. Rušit Visegrádskou skupinu by ale bylo nerozumné. Je to velmi užitečná platforma, což se v minulosti několikrát ukázalo. Kolegyně Němcová ve svém prohlášení myslela srdcem, ne hlavou,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle Vondry by vystoupení Česka z V4 kvůli Orbánovi dávalo asi stejný smysl, jako vystoupení Česka z Evropské unie kvůli německému kancléři Olafu Scholzovi. I Německo totiž v případě konfliktu na Ukrajině patří mezi země, které v případě protiruských sankcí či pomoci Ukrajině zastávají spíš chladnější přístup. Zbraně na Ukrajinu však Němci dodávají ve velkém.

Maďarskou zahraniční politiku ostře kritizuje také šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS), která odmítla jet na setkání ministrů obrany zemí V4. To se odehraje příští týden právě v Maďarsku.

„Maďaři mají příští týden volby a není správné, abych se tam podílela na kampani. Vždycky jsem V4 podporovala a velmi mě mrzí, že pro maďarské politiky je teď levná ruská ropa důležitější než ukrajinská krev,“ konstatovala ministryně.

Současná maďarská vláda totiž v úterý odmítla rozšíření protiruských sankcí EU na dovoz ruských energií a ropy. Pro jednání Černochové má Vondra pochopení. „Ministři obrany jednají, jak pomoci Ukrajině, a pak jsou tu země jako Maďarsko. Pokud Jana Černochová takové rozhodnutí učinila, určitě po poradě s premiérem. Mám pro to pochopení jako jednorázový krok,“ dodal.

Parlamentní volby v Maďarsku se uskuteční už v neděli 3. dubna. Orbánově straně Fidesz se v nich poprvé postaví sjednocená opozice.

Tagy: