Zastavil běsnění na dětském hřišti. Mladý poutník po katedrálách zahnal bodajícího šílence

Při útoku nožem ve francouzském Annecy byly zraněny čtyři děti a jeden dospělý.

Pokračování útoku ve Francii

Nemohl jsem nic neudělat, říká hrdina čtvrtečního děsivého ataku na malé děti v dříve bezproblémovém alpském městě Annecy ve Francii. Mladík se šílenci s nožem postavil prakticky s holýma rukama a zachránil tak další lidi od pobodání. Při útoku bylo zraněno šest lidí. Zadrženého muže vyšetřují úřady pro pokus o vraždu, uvedla v sobotu prokuratura. Podezřelý je ve vazbě.

Přestože bylo v parku při útoku dost lidí, jen dva se rozhodli zasáhnout. Opravdovým hrdinou se stal čtyřiadvacetiletý Henri, mladík, který je na půlroční pouti po francouzských katedrálách. Právě ve čtvrtek mířil do té v Annecy a svým činem nejspíš zachránil několik dalších možných obětí. Neváhal, útočníka pronásledoval a snažil se ho zastavit, i když měl téměř holé ruce.

ČTĚTE TAKÉ: Vražda malé Rose otřásla Francií. Tělo našli v pytli na odpad, věk zadrženého udivuje místní

„Asi jsem se tam neocitl náhodou. Cestou do katedrály jsem zkřížil cestu tomu muži a jednal jsem instinktivně. Nemohl jsem nic neudělat. Musel jsem chránit ty děti před šíleným útokem. To by snad udělal – nebo měl udělat – každý Francouz,“ popsal Henri své hrdinství při útoku Syřana a dodal, že je čas přestat se bát.

Hrůza, popsali svědci tragédii

Lidé jsou stále v šoku a svědci popisují hrůzu, kterou v parku u jezera zažili. Cyklista Michel na situaci vzpomíná takto: „Viděl jsem takovou skrumáž lidí. Rodiče a děti. Pak jsem slyšel policii. Proti mně šel malý kluk a byl celý od krve,“ uvedl.

Podobný zážitek si odnesl i jiný svědek. „Viděl jsem tam ležet malé dítě – byly mu tak dva roky. A pak taky malé v kočárku. Myslím, že ho taky pobodal. A také tam ležela pobodaná maminka,“ doplnil Anthony.

Zraněné děti, kterým je od 22 měsíců do tří let, zůstávají v nemocnici. K jejich stavu se vyjádřila státní zástupkyně Line Bonnet-Mathisová: „Jsou to opravdu velmi malé děti, jejichž zdraví je velmi křehké. Všechny jsou umístěny na jednotkách intenzivní péče, kde jsou nepřetržitě sledovány.“

Zadržený muž je 31letý uprchlík ze Sýrie, který má povolení k trvalému pobytu ve Švédsku, kde žije i jeho tříletá dcera a manželka. Odmítl mluvit s vyšetřovateli, byl vyšetřen psychiatry a dalšími lékaři, kteří podle agentury DPA nezjistili, že by trpěl bludy. Testy na drogy a alkohol byly negativní, uvedla agentura Reuters.

Svědci vypověděli, že při útoku se muž zmínil o dceři, manželce a Ježíši Kristu. Podle prokurátorky Line Bonnetové-Mathisové měl u sebe předměty související s křesťanstvím, kříž a dva obrázky. Měl u sebe rovněž 480 eur v hotovosti a švédský řidičský průkaz. Spal podle všeho ve společných prostorech jednoho z domů v Annecy.

Právník Gilles-William Goldnadel pro televizi C News konstatoval: „Nevím, jestli je skutečně křesťan. Každopádně těm, kteří žádají o azyl a chtějí uspět, právníci radí, aby řekli, že jsou buď homosexuálové, nebo křesťané. To hodně pomáhá.“

Tagy: