Z mrtvé ženy našli jen její ruku. Reportérka CNN Prima NEWS popsala hrůzy války

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová navštívila zničenou ukrajinskou vesnici Jakovlivka.

VIDEO: Obraz absolutní zkázy. Štáb CNN Prima NEWS prošel ukrajinskou vesnici Jakovlivka

Reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová navštívila zničenou ukrajinskou vesnici Jakovlivka, která se stala terčem leteckého útoku Rusů. „V jednom domě zemřela žena, nenašli ani její tělo, pouze ruku,“ sdělil štábu jeden z místních obyvatel.

Stomatová společně s kameramanem navštívila rozbombardovanou obec Jakovlivka. Ta se nachází u moldavských hranic nedaleko Oděsy. „V noci se stala terčem leteckého náletu. Je tu všechno zničené. Žije zde zhruba 600 lidí. Zatím máme informace, že minimálně čtyři lidé měli zemřít,“ popsala reportérka CNN Prima NEWS

„Ptali jsme se i lidí v Sokolove, které je kousek od nás, proč Rusové mohli mířit na toto místo, když zde nejsou žádné vojenské objekty. Nemáme to potvrzené, ale měli zde působit diverzanti, kteří sdělili, že se v tomto místě nachází ukrajinská armáda. Jenže ve chvíli, kdy k útoku došlo, tu už žádní vojáci nebyli,“ vysvětlila Stomatová.

„Skoro tu nikoho nevidíme. Nejsou tady ani záchranáři, kteří by třeba lidi vytahovali z trosek. Vidíme tady krátery. Podle místních, kteří zde mají přátele a známé, ve chvíli, když to sem dopadlo, tlaková vlna smetla šest až sedm domů. Vidíme, že to je pravda. Zkáza, kterou je to obrovská,“ konstatovala Stomatová.

Našli pouze ruku

Štáb CNN Prima NEWS se prošel celou vesnicí. „Na jejím začátku bylo hrobové ticho, tady se už něco děje,“ pokračovala reportérka, která zde hovořila i s místními obyvateli. „Byly to letecké nálety. Jsou to vakuové bomby. V jednom domě zemřela žena, nenašli ani její tělo, pouze ruku. Muž to také nepřežil,“ podělil se o hrůzné zážitky místní.

Ve vesnici také probíhá snaha o obnovení elektrického vedení. „Alespoň dneska se pokusíme zachránit část elektrického vedení. V dalších dnech budeme pracovat dále,“ uvedl opravář.

„Téměř každý dům má sklep, kam se dá schovat. Problém je, že v Jakovlivce nikdo nemohl tušit, že nějaký nálet bude, i když fronta je nějakých 50 kilometrů odtud. Lidé nemohli být připraveni. Co jsme zároveň zjistili v Sokolove, tak tam nemají ani sirénu. Slyší výbuchy a teprve to je pro ně znamením, aby se schovali do krytu,“ sdělila Stomatová.

Smyčka se stahuje

Rusové jsou i v městě Balakleja. „Asi 30 až 40 kilometrů od měst Sokolove a Zmijov je město Balakleja, kde jsou v tuto chvíli ruští vojáci. Co mám informace, Rusové na tancích vjeli do města. Starosta řekl, že s nimi nebude spolupracovat. V tuto chvíli údajně vojáci rabují, ale civilisty nechávají na pokoji,“ líčila Stomatová.

„Nálada tady je naprosto nepopsatelná. Ptali jsme se na nálady lidí v Sokolove a říkali, že nejhorší je nejistota a jak se kolem nich začíná stahovat smyčka a budou dalším terčem útoků,“ dodala reportérka.

Tagy: