Za dva měsíce jsme zpátky v normálu. Omikron znamená konec pandemie, hlásí Dánsko

Dánská vrchní epidemioložka Tyra Groveová Krauseová

Dánsko bylo jednou z prvních evropských zemích, kde začala koronavirová varianta omikron řádit. Teď odtamtud přichází pozitivní zprávy – tamní vrchní epidemioložka Tyra Groveová Krauseová se domnívá, že pandemie může do dvou měsíců skončit, jelikož se omikron sice rychle šíří, ale riziko hospitalizace je u této varianty oproti deltě dvakrát nižší.

„Do dvou měsíců máme zpátky naše normální životy,“ pronesla v dánské televizi TV 2 vrchní epidemioložka Krauseová z výzkumného ústavu Statens Serum Institut.

Podle ní dosavadní data nasvědčují, že riziko hospitalizace je u omikronu v porovnání s deltou poloviční. Varianta omikron se ale zřejmě rychleji šíří. „Vlna omikronu bude vrcholit na konci ledna. V únoru bude infekcí ubývat, tím se sníží tlak na zdravotnický systém,“ domnívá se epidemioložka.

Denní přírůstky počtu nakažených se v Dánsku od začátku prosince průběžně zvyšují. K prvnímu dni minulého měsíce úřady evidovaly pět tisíc nových případů. Za první letošní úterý už to bylo 25 tisíc případů.

Dánsko sice v září oznámilo, že díky vysoké proočkovanosti ruší veškeré covidové restrikce, s rostoucími čísly nakažených se ale většina omezení opět vrátila. Aktuálně jsou opatření dokonce přísnější než například v Česku. Kina, divadla či muzea jsou uzavřená. Restaurace a bary musí zavřít nejpozději ve 23 hodin, od 22:00 už ale stejně jako obchody nesmějí prodávat alkohol. Vstup mají povolen pouze lidé s covidovým certifikátem. Respirátory jsou pak povinné prakticky ve všech veřejných prostorách.

I proto nejen Krauseová ale doufá, že se dynamika pandemie začíná měnit. „Experti doufají, že se na rok 2022 bude vzpomínat jako na etapu, kdy pandemie přešla do méně smrtící fáze,“ hodnotí list Daily Mail.

Tagy:
pandemie Dánsko Daily Mail Česko koronavirus konec covid varianta omikron Tyra Groveová Krauseová varianta Omikron viru SARS-CoV-2 Tyra Statens Serum Institut