Pravda o omikronu: Lidé s covidem plní nemocnice v USA i Británii. Co čeká Česko?

Koronavirus ve světě

Jak si stojí covid ve světě?

Státy po celém světě společně s vědci sbírají stále více dat o koronavirové variantě omikron, která se podle prvotních odhadů šíří v populaci ještě rychleji než varianta delta. Dokládat to mohou i čísla nakažených z posledních dní, rekordní přírůstky totiž zaznamenalo přes deset zemí. V USA a Británii se už zvedají i čísla hospitalizovaných, co může čekat Česko?

Velká Británie, Dánsko, Itálie, Švýcarsko, Francie. To jsou jen některé ze zemí, které v minulém týdnu zaznamenaly největší denní přírůstky nakažených od začátku pandemie. V zemi galského kohouta dokonce denní průměr překročil hranici 100 tisíc infikovaných. Informoval o tom list The New York Times.

Na vině může být chladné počasí, vánoční oslavy či právě nejnovější koronavirová varianta omikron, která se loni v listopadu začala šířit z Jihoafrické republiky. Zatímco v africké zemi už hlásí, že omikronová vlna je pryč a v kontextu hospitalizací tato varianta není tak nebezpečná jako delta, v Evropě a USA už jsou skeptičtější.

Prozatím není jednoduché vyčíst, do jaké míry se na koronavirové situaci v Evropě podílí právě omikron. Jisté ale je, že čísla nakažených i hospitalizovaných ve většině zemí Starého kontinentu rostou. Česko je v tuto chvíli světlou výjimkou.

Počty lidí v nemocnicích stoupají

Na začátku prosince leželo v britských nemocnicích s covidem zhruba 7 000 lidí, o měsíc později už jich je přes 12 tisíc. Meziměsíční nárůst hospitalizovaných koronavirových pacientů je vysoký též ve Francii (nárůst 9 000 lidí) či Itálii (nárůst 6 000).

Další evropskou zemí, která se často skloňuje s šířením varianty omikron, je Dánsko. Tam na začátku prosince evidovali denní přírůstky kolem 5 000, prvního ledna už to bylo 20 tisíc. Covidové hospitalizace v zemi ale nijak dramaticky nerostou, v tamních nemocnicích leží s koronavirem zhruba 600 lidí. Vyplývá to z údajů webu Our World in Data.

Čeká Česko americký scénář?

Vzrůstající trend infikovaných i hospitalizovaných vnímají i v USA. Denní přírůstky nakažených tam atakují hranici 300 tisíc lidí. V nemocnicích je zhruba 90 tisíc lidí, o měsíc dříve to bylo 53 tisíc. Ani v jedné z výše zmíněných zemí ale zatím není situace ve zdravotnických zařízeních tak špatná jako na začátku minulého roku.

Kritický dopad omikronu se ale může podle expertů naplno projevit v zemích včetně Česka v průběhu ledna. Myslí si to mimo jiné i epidemiolog Rastislav Maďar, který tak usuzuje z vzrůstajícího počtu hospitalizací ve státě New York.

Jeho obavy sdílí i biochemik Zdeněk Hel. „Právě jsem ve státě New York a běží to tady dříve nikdy nevídaným způsobem. Pozitivních případů v našem okolí prudce přibývá,“ napsal na Twitter.

Neusnout na vavřínech radí i exministr zdravotnictví Roman Prymula. „Myslím si, že v prvních dvou týdnech nového roku dojde k prudkému nárůstu. Bylo by divné, kdyby to tak nebylo,“ varoval CNN Prima NEWS.

Tagy: