Otřesné případy zneužívání dětí, oběťmi byli i kojenci. Kteří pedofilové patří k nejhorším?

Vlastní potomci, jiní příbuzní či naprosto cizí děti. Všichni jmenovaní mají jedno společné: stali se oběťmi nejhorších pedofilů v historii kriminalistiky. Tito sexuální delikventi nejsou tématem jen v zahraničí, své o nich vědí i lidé v České republice. Řeč je například o Janu Richterovi z Liberce, který sexuálně zneužil sedm dětí, o něž se měl v rámci spolku starat. Kteří pedofilové – ať už za hranicemi, nebo v tuzemsku – se do historie zapsali jako ti nejhorší?

Trestné činy spáchané na dětech patří mezi ty, které společnosti napříč světem odsuzují nejtvrději. Zkušenosti se sexuálními delikventy tohoto typu má snad každá země, včetně České republiky. Každý rok česká justice řeší desítky případů zneužívání dětí, ať už v rodině, či někým cizím.

ČTĚTE TAKÉ: Známý pedofil „Meluzín“ jde opět do vězení. V jeho mobilu se našly fotky nahých dětí

Například v polovině listopadu Krajský soud v Ústí nad Labem rozplétal případ seniora z Děčínska, který podle obžaloby znásilnil nejen svou dceru, ale postupně také své nezletilé vnučky. Před soudem prosil o odpuštění, zároveň prohlásil, že je vinen. Dalšími jsou agresoři, kteří zneužili větší počet nezletilých. Takový je případ Jana Richtera z Liberce.

Rodiče nevědomky ukazují pedofilům fotky dětí. Sdílejí vše od jejich narození, říká expertka:

Vedoucí spolku Děti ráje železnice byl v minulosti již dvakrát odsouzen za znásilnění dítěte, znalci u něj diagnostikovali heterosexuální pedofilii v kombinaci se sexuální agresivitou. Přesto se v letech 2019 až 2021 vrátil ke svým brutálním praktikám. Znásilnil sedm dětí ve věku od 4 do 11 let. Krajský soud mu za to uložil trest ve výši 13 let. Richter se odvolal, chtěl nižší trest. Vrchní soud mu naopak přidal. Na konci července si vyslechl rozsudek – patnáct let ve vězení a po odpykání trestu přesun do ochranné ústavní léčby.

Richter však nebyl prvním agresorem, který měl na svědomí tak vysoký počet násilných činů. Kteří pedofilové se do tuzemské a zahraniční historie kriminalistiky zapsali svým jednáním jako ti nejhorší?

Viktor Lišavskij

Ruský pedofil a pěstoun. Pro Lišavskeho byly charakteristické zlaté zuby a počet sexuálních útoků, kterých se dopustil na dívkách, jež mu byly svěřeny do péče. Podle soudu spáchal více než 900 znásilnění. Děti, kterým nebylo více než 13 let, využíval jako „osobní harém a sexuální otroky“, cituje web New York Post. Ke všem obviněním se Rus přiznal.

V roce 2018 byl Lišavskij, který je považován za nejhoršího pedofila v historii Ruska, odsouzen k 22 letům vězení v trestanecké kolonii. Po odpykání trestu nebude smět dva roky opustit město a bude se muset pravidelně hlásit policii. Následně má na dvě dekády zakázáno pracovat s dětmi. O zvrhlostech zlatozubého Rusa jeho manželka, s níž má tři vlastní děti, podle soudce do chvíle, kdy se jí jedna z dívek svěřila, nevěděla.

K sexuálnímu násilí na dívkách v pěstounské péči se uchyloval dlouhých pět let. Přes den provozoval opravnu obuvi, v noci zneužíval děti. Některé činy byly podle soudu spáchány za „zvláštní krutosti“, doplňuje web Daily Mail.

Peter Gerard Scully

Jeho nejmladší oběti bylo pouhých osmnáct měsíců. Řeč je o Australanovi Peteru Gerardovi Scullym, který byl před rokem v listopadu za sexuální zneužívání dětí, obchodování s lidmi a dětskou pornografii odsouzen ke 129 letům vězení. Je považován za nejhoršího australského pedofila, přestože ke všem činům docházelo na Filipínách, připomíná web CNN. Právě na Filipínách si před soudem v roce 2022 vyslechl první rozsudek: doživotí.

Scully, jeho filipínská přítelkyně Lezyl Margallová a dva komplicové byli obviněni ze 60 trestných činů. Margallová byla odsouzena ke 126 letům vězení, zbylí dva komplicové dostali každý devět let vězení.

Trestné činy, kterých se měla skupina dopouštět, se datují od roku 2011, kdy Scully uprchl z Austrálie před obviněním z podvodu. Na Filipínách začal podnikat s „kybersexem“ – při sexuálním zneužívání a mučení natáčel dospívající dívky z chudých poměrů, následně videa nahrával na webovou stránku s názvem No Limits Fun. Za zhlédnutí snímků si účtoval až deset tisíc dolarů, zhruba 225 tisíc korun.

V průběhu čtyř let měl podle německého televizního kanálu n-tv ve městě Cagayan de Oro držet v řetězech a sexuálně zneužít 75 dětí, včetně zmiňovaného 18měsíčního miminka a 11leté dívky, jejíž mrtvé tělo bylo nalezeno na pozemku, kde skupina žila. „Po snídani nám řekl, ať si vykopeme hroby, že do nich budeme pohřbeni. Později nás napadl,“ líčila jedna ze Scullyho obětí reportérce Daily Star.

Richard Huckle

Zneužil až 200 dětí, dokonce napsal i manuál pro pedofily. Brit Richard Huckle se k systematickému zneužívání dětí ve věku od šesti měsíců do dvanácti let mezi lety 2006 a 2014 v malajsijském městě Kuala Lumpur přiznal. U britského soudu v roce 2016 odmítl, že se dopustil všech 91 obvinění, nakonec se přiznal k 71 případům zneužívání dětí. Obětí je však pravděpodobně takřka trojnásobek, uvádí web The Independent.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nejlepší jsou děti sociálů, radili si pedofilové. Predátor z Tábora hocha zneužil sedmsetkrát

Jeden z nejhorších britských pedofilů – a jeden z nejmladších – se v devatenácti letech v roce 2006 rozhodl odjet ze své domoviny do Malajsie, kde začal pracovat jako křesťanský učitel angličtiny. Dlouhá léta zneužíval děti, k nimž měl právě díky práci učitele snadný přístup. Zadrželi ho až o osm let později, když se na vánoční svátky vrátil do Británie.

Během zadržení u něj vyšetřovatelé nalezli obrovské množství fotografií a videí, na nichž byl zachycen, jak zneužívá malé dívky a chlapce. V počítači měl uloženo až 20 tisíc obdobných snímků. Podle webu BBC si Huckle „zvlášť liboval v batolatech“. Nalezené fotografie a videa však nebylo to jediné, co vyšetřovatelé objevili. Huckle totiž sepsal jakýsi manuál pro pedofily s názvem „Pedofilové a chudoba: Průvodce pro milovníky dětí“.

Právě tento materiál se Brit chystal nahrát na dark web. Aby toho nebylo málo, Huckle si vedl i „Knihu pedobodů“, kde si podrobně zapisoval znásilnění a různě sexuální praktiky. Následně si za různé aktivity připisoval body. Podle pravidel si například „nezasloužil ani jeden bod, pokud prováděl stejnou sexuální praktiku s tímtéž dítětem ve stejném týdnu“.

V roce 2016 byl Huckle v Británii odsouzen k doživotnímu trestu s minimální dobou trvání 25 let, než si může zažádat o podmíněné propuštění. Této příležitosti se nedožil. V roce 2019 byl svým spoluvězněm umučen. Během trýznivé smrti byl vystaven škrcení, sexuálnímu napadení, bodným ranám, přičemž jedna z nich pronikla nosem do mozku. Z vraždy byl obviněn 29letý Paul Fitzgerald, který byl v minulosti několikrát odsouzen za násilné a sexuální trestné činy. Svůj skutek si předem promyslel, Huckla před činem svázal – a pokud by nedorazili dozorci, měl v plánu některé části své oběti později pozřít.

Earl Bradley

Bývalý pediatr Bradley je médii titulován jako nejhorší pedofil v americké historii. V roce 2010 byl obžalován ze 471 případů obtěžování, znásilnění a vykořisťování 103 dětských pacientů – 102 dívek a jednoho chlapce. Obětí je však pravděpodobně více. Nejmladšímu dítěti, které Bradley zneužil, byly pouhé tři měsíce, píše web ABC News.

ČTĚTE TAKÉ: Ochrana dětí před pedofily? Expert radí, jak vybrat kroužek. Rakušan chce zavést certifikát

Profesor a pediatr Eli Newberger označil Bradleyho kauzu za „nejhorší případ zneužívání pediatrem, o kterém kdy slyšel“. Během své kariéry se dnes usvědčený sériový dětský agresor setkal se sedmi tisíci pacienty z řad dětí. Ve všech bodech obvinění byl Bradley shledán vinným – v roce 2011 byl odsouzen ke čtrnácti po sobě jdoucím doživotním trestům. O podmínečné propuštění smí požádat po 165 letech vězení. Je tak jisté, že žádné další dítě již nezneužije.

Petr Dostál

Nazýval se „králem pedofilů“, vystupoval pod přezdívkou Plyšáček a v pražských školkách pořádal taneční kroužky. Řeč je o Petru Dostálovi, který byl v roce 2019 městským soudem v Praze poslán na devět let do vězení. Nejednalo se však o jediný trest: Dostálovi bylo zakázáno pracovat s dětmi a byla mu uložena povinnost sexuologické léčby, informoval web Seznam Zprávy.

Z policejního vyšetřování vyplynulo, že Dostál v průběhu let sexuálně zneužil nejméně jedenáct dívek mladších deseti let. Jednu z nich dokonce opakovaně, takřka dva roky, zneužíval a plánoval s ní společný život. Šokujícím zjištěním bylo, že matka dívky o jeho kontaktu s dcerou věděla. Právě proto stanula před soudem. Soud ji poslal na 4,5 roku do vězení.

Soudkyně v odůvodnění rozsudku upozornila, že o zneužívání dětí věděli i další rodiče. Spokojili se však s tím, že jim Dostál poskytl finanční odškodnění. Dostál však za mřížemi nezůstal příliš dlouho. V dubnu 2020 za nejasných okolností zemřel, zjistila ČTK.

Viktor Štingl

Bývalý elitní voják, člen ochranky tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka. Skončil za mřížemi. Štingl přes internet přemlouval matky, aby mu za peníze poskytly své děti na sex. K této praktice se měl podle rozsudku uchylovat v letech 2010 až 2012. Obvykle jim za „vypůjčení“ potomka nabízel zhruba pět tisíc korun, uvedla ČTK.

V jednom případě měla jednadvacetiletá žena z Brna bývalému vojákovi se zkušenostmi ze zahraničních misí poskytnout k sexu svou šestitýdenní dcerku. V roce 2014 si Štingl od Nejvyššího soudu vyslechl potvrzení rozsudku: devět let za mřížemi pro zneužívání dětí.

Výše uvedení dětští sexuální devianti patří mezi ty nejhorší. Jejich celkový počet je však mnohem vyšší a do jednoho článku se případ každého z nich nevejde.

Tagy: