Nechtěl bojovat za Putina. Rus tak místo války přežívá zimu v lese, jídlo mu nosí manželka

Londýnská BBC vyzpovídala ruského pracovníka v IT, který se kvůli strachu z mobilizace přestěhoval do lesa. S válkou nesouhlasí, Rusko se mu ale opouštět nechce. V práci muž pokračuje i na dálku, jídlo mu prý nosí manželka. A doufá, že ho úřady neobjeví.

Když ruský prezident Vladimir Putin v září ohlásil první vlnu mobilizace, mnozí mladí Rusové uprchli za hranice. Jiní sice zůstali v Rusku, ale přesunuli se na nějaké tajné místo. Mezi ně patří i muž, kterého vyzpovídala londýnská BBC.

Pravé jméno z logických důvodů tají. Svěřil se, že po vyhlášení mobilizace se rozloučil se ženou a opustil město. Mezi stromy si nejprve vybudoval dva příbytky, v jednom pracoval, v druhém spal. S příchodem mrazů se ale rozhodl vybudovat jedno stálé lesní doupě.

Život v lese

Pro rozhodnutí neopustit Rusko měl prý tři hlavní důvody: přátele, strach z nedostatku financí a obavy z neznámého. „Odejít pryč, to by pro mě bylo obrovské vystoupení z komfortní zóny. Samozřejmě ani v lese to není nijak pohodlné, ale z psychologického hlediska by pro mě bylo opustit Rusko mnohem těžší,“ sdělil pro BBC.

Tak Rus kvůli strachu z mobilizace přečkává noci na místech, kde teplota klesá zhruba k hodnotě minus 11 stupňů Celsia. Ví, že dokud ho úřady nenajdou, na frontu ho nikdo nedostane. Mobilizační úředníci totiž musejí brancům doručit povolávací rozkaz osobně.

Muž by navíc jako pracovník v IT měl dostat výjimku, úřadům ale nevěří.

„Žijeme v totalitním státě, který se stal velmi mocným. Posledních šest měsíců schvalovaly zákony neuvěřitelným tempem. Když teď někdo promluví proti válce, stát po něm půjde,“ řekl uprchlík, který v minulosti sám čelil hněvu úřadů za vyvěšení protiválečného plakátu.

Žena sežene jídlo

Pro BBC Rus popsal, že rozhodně nežije jako poustevník. Úkryt si vybavil internetovým připojením a nadále pro svou firmu pracuje na dálku. Se ženou se vídá zhruba každé tři týdny, na předem smluvené místo mu totiž nosí jídlo.

„Mám tady oves, pohanku, čaj, kávu i cukr. Samozřejmě nemám dost čerstvého ovoce a zeleniny, ale není to tak zlé,“ uzavřel ruský dobrodruh, který na sociální síti Telegram svým životem upoutal tisíce lidí.

Tagy: