Za ubytování Ukrajinců stát zaplatí až 250 korun denně. Záviset to bude na typu bydlení

Fronta Ukrajinců před uprchlickým centrem

Stát bude platit za ubytování ukrajinských uprchlíků 200 až 250 korun denně podle typu bydlení. Shodli se na tom ministři s hejtmany, řekl ve středu po schůzce novinářům ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Domluvili se také na přerozdělování migrantů z nejvytíženějších krajů. To se bude řídit počtem obyvatel kraje nebo jeho ekonomickou výkonností. Opatření ještě musí schválit vláda. Ministři se také shodli s hejtmany na přerozdělování uprchlíků z nejvytíženějších krajů. Odvíjet se bude od počtu obyvatel kraje či ekonomické výkonnosti.

Podle Rakušana stát zaplatí za ubytování uprchlíků v tělocvičnách a podobných zařízeních 200 korun denně, a to bez ohledu na to, zda jde o dítě nebo dospělého. Za ubytování penzionového typu zaplatí 250 korun denně, třetinou by měly přispět kraje.

Dohodu novinářům potvrdil i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Bylo jasně řečeno, že to asi není částka, která by přímo pomohla Praze, ale že by to mělo uvolnit ubytovací kapacitu v jiných krajích, a díky tomu relokačnímu mechanismu potom nepřímo pomoci Praze,“ uvedl s tím, že je s dohodou spokojen.

„Dále je dohoda na tom, že se uvolní stále ještě neuvolněné státní kapacity, to znamená ty ministerské, a budou s nimi disponovat kraje,“ řekl Rakušan. Kraje si v rámci svého asistenčního centra určí, které uprchlíky potřebuje takto ubytovat.

Další pomoc bude následovat

Vláda také plánuje v dubnu spustit podporu pro obce a města k zajištění bydlení pro uprchlíky. Peníze by sloužily na nákup či rekonstrukce. „Ministerstvo pro místní rozvoj pracuje na dlouhodobějším plánu, kdy obce budou moct zpětně uplatnit bydlení navíc, které vzniklo ať už rekonstrukcí, nebo nějakou novou výstavbou,“ sdělil šéf Pirátů Ivan Bartoš před jednáním vlády.

Dodal, že program představil hejtmanům na předchozím jednání. Pravidla a podoba se podle něj nyní nastavují. Jasná zatím není ani částka, která by se vyčlenila. Vláda o tom bude jednat. Ministr zmínil, že s kolegy z dalších zemí vyjednává také v EU o poskytnutí „balíku peněz“ pro země, kam uprchlíci z Ukrajiny míří.

Nyní je možné využít k řešení nevyčerpané peníze z evropských dotací, což je pro Česko asi 250 milionů korun. „To v danou chvíli situaci vůbec neřeší. Skutečně se bavíme o vyšších miliardách korun, které by v humanitárním fondu pro země měly být,“ dodal ministr Bartoš.

Přes 170 tisíc lidí zasažených ruskou invazí na Ukrajině již dostalo v Česku speciální víza. V úterý jich vnitro udělilo téměř deset tisíc. Na cizinecké policii a v asistenčních centrech se zaregistrovalo více než 94 500 uprchlíků, v úterý jich přibylo zhruba 4 300. Děti do 15 let svůj pobyt ohlašovat nemusí.

Tagy: