Lvovem na západě Ukrajiny znějí sirény, Rusové u Sumy údajně kradou jídlo

Následky ruského ostřelování Kyjeva (15.3.)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusové nadále ostřelují velká města, ve středu dopoledne byly slyšet výbuchy v Kyjevě, Oděse, Záporoží i v Mariupolu. Jejich rakety tam dopadly na místní školu, bazén i divadlo, ve kterém se ukrývaly stovky civilistů. Mezinárodní soudní dvůr v Haagu nařídil Moskvě okamžité zastavení válečných operací. Spojené státy pošlou ukrajinské armádě další protiletadlové a protitankové zbraně a také bezpilotní letadla, aby se země dál dokázala bránit ruské invazi. Ve čtvrtek ráno zněly sirény v západoukrajinském Lvově.

Aktuální informace o dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ukrajinská hlava státu promluvila ve středu odpoledne k americkému Kongresu. „Máme stejné sny jako vy, Američané. Svoboda je každodenní součást vašich životů, my to chceme také tak. Zažíváme něco podobného jako vy v roce 1941, když byl napaden Pearl Harbor, nebo 11. září, ale každý den už tři týdny. Ruská armáda naše nebe změnila na nebe smrti. Žádáme bezletovou zónu, chceme tolik?“ ptal se Zelenskyj.

V závěru svého projevu v americkém Kongresu pustil krátké video, které zachycuje ruské ostřelování ukrajinských měst a utrpení, které válka přináší. USA rovněž vyzval k přitvrzení v případě protiruských sankcí.

Média upozorňovala na pohyb ruských lodí u Oděsy. Hrozí prý případné vylodění, podle ministerstva vnitra se v noci na středu v oblasti ozývala palba. Rusové ostřelovali mimo jiné i Kyjev a Záporoží. Jedna z bomb vybouchla nedaleko vlakového nádraží.

Z obléhaného Mariupolu mohlo v úterý odjet humanitárním koridorem asi 2 000 osobních aut, stejné množství na odjezd čeká, uvedla radnice. Na tamní školu podle dostupných informací dopadlo několik bomb, je zcela zničená. Pod palbou se ocitl také místní bazén a divadlo. V něm se měly ukrývat stovky civilistů.

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu nařídil Rusku okamžité zastavení jeho válečných operací na Ukrajině. Podle rozsudku ve věci, kterou před nejvyšší soudní instanci OSN přednesla Ukrajina, má Moskva rovněž zajistit, aby ve vojenských akcích nepokračovaly ani jiné vojenské či ozbrojené jednotky, které jednají na její příkaz. Rusku i Ukrajině soud nařizuje vyvarovat se jakýchkoliv kroků, které by jejich spor dále vyostřily. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozsudek přivítal a označil jej za „naprosté vítězství“.

Americký prezident Joe Biden potvrdil, že Spojené státy pošlou ukrajinské armádě další protiletadlové a protitankové zbraně a také bezpilotní letadla, aby se země dál dokázala bránit. Podle něj již zámořská země poskytla Ukrajině zbraně za celkem dvě miliardy dolarů (44,8 miliard korun), přičemž polovinu z toho jen za poslední týden.

Tagy: