Záběry exploze: Ukrajinci sestřelili ruskou stíhačku. Letoun šel do p*dele, glosoval Kyjev

Ukrajinci od začátku invaze sestřelili minimálně 11 ruských bombardérů Suchoj Su-30SM.

Zelenskyj k ruským vojákům

Protivzdušné síly ukrajinské obrany hlásí další úspěchy. Podle ukrajinského ministerstva obrany se armádě jen za sobotu povedlo zneškodnit čtyři ruské letouny. Záběry jednoho z těchto úderů se objevily na sociálních sítích.

„Špatný den pro ruské letectvo. Další ruskou stíhačku, pravděpodobně typ Suchoj Su-30SM, Ukrajinci sestřelili pomocí raketometu Stinger,“ komentovala záběry stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě.

Twitterový účet OSINTtechnical pak přišel se zprávou, že k úderu mělo dojít v Charkovské oblasti. Ruský bojový letoun se krátce po zásahu zřítil v obci Petropavlivka, která leží kousek od hranice s Luhanskou oblastí. Stroj se zarazil do země nedaleko od obydlené oblasti, následovala mohutná exploze.

Podle specializovaného webu Oryx, který dokumentuje ruské ztráty na základě fotografií trosek, přišla ruská armáda od začátku invaze již o jedenáct takových letounů. Jeden stroj Su-30SM přitom stojí až 50 milionů dolarů (přes jednu miliardu korun). Z letectva Rusové rovněž ztratili i sedm kusů Su-24, dvaadvacet Su-25, čtrnáct Su-34 a několik dalších strojů.

„Dneska (sobota) to byl dobrý den pro ukrajinskou armádu a špatný den pro ruské letectvo. Čtyři letouny – dva Su-30, Su-25 a Su-34 šly do p*dele,“ glosovalo ukrajinské ministerstvo obrany. Svým prohlášením resort narážel na dnes již proslulý výrok ukrajinských obránců Hadího ostrova, kteří poslali „do p*dele“ křižník Moskva poté, co je posádka lodi vyzvala, aby se vzdali.

V polovině dubna se pak Ukrajincům povedlo pýchu ruského námořnictva a vlajkovou loď Černomořské flotily zasáhnout dvěma raketami. Zhruba den po zásahu se obrovská loď měřící na délku přes 180 metrů poroučela ke dnu.

Tagy:
letadlo válka stíhačka letoun Ukrajina výbuch exploze Rusko Kyjev protivzdušná obrana Charkovská oblast Křižník Moskva Petropavlivka