Záběry katastrofální exploze. Ukrajinští výsadkáři i mariňáci drtivě udeřili na ruské zákopy

Ukrajinci zabraňují ruskému postupu na Donbase i díky dronům, pomocí nichž shazují bomby přímo do ruských zákopů či dalších úkrytů. Tuto taktiku používá například 81. vzdušná výsadková brigáda u doněcko-luhanské hranice. 36. brigáda námořní pěchoty zase pomocí bezpilotních letounů provedla překvapivý noční úder na nic netušící okupanty v Doněcké oblasti. Obě zmíněné skupiny sdílely nová brutální videa z bojů. Okolnosti záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Kolikrát ještě máme okupanty varovat? Jestli chcete žít, tak odsud utečte. Jenže vy to stále nechápete. Pak tedy vítejte na Ukrajině,“ vzkázala ironicky ruským vojákům ukrajinská 81. vzdušná výsadková brigáda. K tomu sdílela video, na němž likviduje okupanty pomocí bomb svržených z bezpilotních letounů.

Jeden z granátů spadl přímo do ruského zákopu, v němž vybuchl. V důsledku toho zřejmě vzplanulo velké množství nedalekého skladu ruské munice či jiného vojenského materiálu, což vedlo k mohutné explozi. Úspěšné útoky potěšily i ukrajinský generální štáb, který video sdílel na svém Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry valentýnské exploze. Ukrajinci zničili ruský raketomet, nejsilnější nejadernou zbraň

Není jasné, kde přesně k úderům došlo. Lze ale předpokládat, že někde na hranici Doněcké a Luhanské oblasti, zřejmě západně od dvouměstí Lysyčansk a Severodoněck. 81. brigáda totiž podle všeho v posledních dnech operovala například u Siversku či u Bilohorivky.

Prakticky identické údery s bezpilotními letouny, jako podniká 81. brigáda u severní části doněcko-luhanské hranice, nyní provádí i ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty v Doněcké oblasti. Jeden z posledních úderů provedla v noci. Podle zveřejněného videa se zdá, že moment překvapení zafungoval parádně.

„Noční bojová práce námořní pěchoty. Doněcká oblast je Ukrajina. Okupanti nebudou mít klid, dokud na tomto místě budou pobývat,“ komentoval ukrajinský generální štáb. „Ve věčném snu o hrůzách mariňáci vyprovází ruské vojáky z ukrajinské Doněcké oblasti. Naposledy předvedli okupantům ‚noční safari‘,“ dodala námořní brigáda, která se proslavila především kvůli jarní bitvě o Mariupol.

Právě vojáci z 36. brigády společně s bojovníky z pluku Azov bojovali v bitvě o Mariupol až do samotného konce. Ukrajinci fatálně obklíčené přístavní město bránili skoro tři měsíce, a to de facto bez možnosti zásobování – munice, vody či potravin.

Museli se vypořádávat s každodenním bombardováním, což je postupně donutilo stáhnout se až do rozsáhlého ocelářského komplexu známého jako Azovstal. Zatímco se ruská armáda na jaře minulého roku směrem z jihu i východu posouvala dál do ukrajinského vnitrozemí, v přímořském Mariupolu nadále svítila malá žlutomodrá tečka odporu.

Ani s hromadícím se počtem zraněných a mrtvých se obránci města nehodlali vzdát. Učinili tak až 20. května, prakticky bez jakýchkoliv zásob.

Tagy:
válka vojáci dron noc Facebook Ukrajina výbuch exploze bezpilotní letoun drony Rusko Donbas námořníci výsadkáři Mariupol brigáda Ozbrojené síly Ruské federace Doněcká oblast Luhanská oblast námořní pěchota zákopy Severodoněck zákop Ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty Ukrajinská 81. vzdušná výsadková brigáda