Záběry katastrofické exploze tanku. Ukrajinci rozmlátili ruský kolos za miliony dolarů

Ukrajinská armáda zničila ruský tank T-90.

Ukrajinci rozmlátili ruský tank za miliony dolarů

Ukrajincům se na východě země povedlo zničit ruský tank T-90 – kolos, jehož cena převyšuje sto milionů korun. Jde o jeden z nejmodernějších vojenských strojů, které Rusko během invaze na Ukrajině nasadilo. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Na Ukrajinu dorazil ruský tank T-90. Podívejte se na naše video. Co z tanku zbylo, je těžké popsat,“ uvedl ve svém prohlášení na Facebooku ukrajinský generální štáb ozbrojených sil. Na záběrech, které pořídil ukrajinský dron, je skutečně vidět tank T-90. Obrněnec se pohyboval po cestě zřejmě kdesi v Doněcké či Luhanské oblasti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci zaskočili Rusy u Bachmutu. Zajatý okupant se sám odsoudil k smrti, ukazuje video

Postup tanku zastavilo několik ukrajinských zásahů. Vypuklý požár vedl ke vzplanutí munice uvnitř stroje, následoval obrovský výbuch.

Zpráv o zničených nebo ukořistěných ruských obrněncích typu T-90 ukrajinskou armádou začalo přibývat již na jaře minulého roku. Rusko v první fázi invaze nasazovalo tento tank spíš výjimečně. Dost možná to bylo kvůli vysoké ceně – hodnota jednoho T-90M se odhaduje na zhruba pět milionů dolarů (asi 109 milionů korun).

K přehodnocení situace Moskvu bezpochyby donutil až překvapivě tvrdý ukrajinský odpor, který dlouhodobě způsobuje obrovské ruské ztráty.

Okupanti podle ukrajinského štábu od začátku invaze přišli již o 4 068 tanků (mezi nimi figurují i desítky T-90 a jeho modifikací), 7 932 jiných obrněnců, 6 888 transportních vozidel a o nespočet další vojenské těžké techniky. Vysoké ztráty budou bezpochyby i na ukrajinské straně.

Tagy: