Ukrajinci zaskočili Rusy u Bachmutu. Zajatý okupant se sám odsoudil k smrti, ukazuje video

Ruští zajatci

Ukrajinci mají problémy s ruskými zajatci

Ukrajinská 3. útočná brigáda dosáhla dalšího postupu u doněckého Bachmutu. Díky překvapivému manévru se jí podařilo obsadit pás stromů, v němž se utábořili ruští vojáci. Hned několik z nich skončilo v zajetí. Za naprosto šokující lze označit chování jednoho z okupantů, který během procesu „kapitulace“ odjistil granát. Ukrajinský voják „Datsik“ s ním neměl sebemenší slitování. Bližší okolnosti velmi brutálních záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Máme v sobě více lidskosti než kdokoli jiný. Přijímáme ruské zajatce, vytahujeme je z úkrytů a u toho s nimi pijeme džus. Chováme se vstřícně, tedy samozřejmě dokud se jeden z okupantů nerozhodne odjistit granát – potom je bezpodmínečná smrt zaručena. Podívejte se na video z okolí Bachmutu,“ uvedla ukrajinská 3. útočná brigáda ve svém prohlášení na Telegramu.

Video rovněž sdílel na svém twitterovém účtu Dmitri – uživatel estonského původu, který se během invaze věnuje překladům ukrajinských či ruských videí do angličtiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Voják od Bachmutu exkluzivně: Druhá světová byla proti dnešní válce čajíček. Strach už nemám

„Jde o záběry z osobní kamery patřící ukrajinskému bojovníkovi 3. útočné brigády, který je známý pod přezdívkou Datsik. Video ukazuje útok v bachmutském směru na pás stromů, v němž působila 2. rota ruského 2. praporu,“ zmínil Dmitri s tím, že Ukrajinci zraněným ruským vojákům poskytli první pomoc a potom je vzali do zajetí.

„Datsik přitom málem přišel o život, když prohledával zraněného ruského vojáka. Ten se chtěl odpálit, protože se nechtěl vzdát,“ dodal Dmitri. Sedmiminutový záznam obohatil o anglické titulky. Jak už bylo zmíněno, záběry pořídil ukrajinský voják Datsik pomocí kamery GoPro. Na videu je vidět bleskový útok na tábořiště okupantů v zalesněné oblasti v okolí Bachmutu.

Rusové zůstali dokonale zaskočeni. Většina z nich ani nestihla vylézt z vyhloubených tunelů. Ukrajinci do úkrytů stříleli z pěchotních zbraní, rovněž do ruských „nor“ házeli granáty. Okupanti neměli žádnou šanci – buď se vzdali, nebo byli zastřeleni.

Obrovské nasazení 3. brigády

Asi nejzajímavější část se odehrála kolem třetí minuty záznamu, kdy jeden ze zraněných ruských vojáků ležel na břiše a předstíral, že se vzdává. Datsik si velmi brzy všiml, že na „kapitulaci“ okupanta není něco v pořádku. Pod sebou schovával útočnou pušku, kterou mu ukrajinský obránce zabavil. Jenže to zdaleka nebylo všechno.

Rus – zřejmě přesvědčen, že si toho nikdo nevšimne – odjistil granát. Šlo pravděpodobně o snahu způsobit za každou cenu ztráty Ukrajincům, kteří jinak během boje v ruském tábořišti drtivě zvítězili. „K*rva, granát,“ zvolal Datsik a potom okupanta několikrát střelil do oblasti hlavy a zad. Pak se od bezvládného těla vzdálil. Nakonec se ukázalo, že jeho obavy byly na místě. V blízkosti mrtvého těla skutečně nastal výbuch.

„Zasr*nej zmrd. Měl granát,“ nadával Datsik. Když se k roztrhanému tělu vrátil, mohl se o existenci a následcích odjištěného granátu přesvědčit na vlastní oči. „Okupant předstíral kapitulaci – pod tělem si schoval granát. Jenže ukrajinský voják si toho všiml včas a stihl zareagovat,“ komentovala incident běloruská opoziční televize Nexta.

Zbytek ruských zajatců, kteří nekladli odpor, Ukrajinci ošetřili. Rovněž jim zajistili občerstvení. Jeden z ruských vojáků uvedl, že je mu 59 let a že má dvě vnučky. „Jsem odsouzený. Řekli nám, že pokud (na Ukrajině) zůstaneme šest měsíců, trestní řízení proti nám bude zastaveno,“ vysvětloval svou motivaci, proč okupoval Ukrajinu.

Ukrajinská 3. útočná brigáda je obzvlášť v posledních dnech mimořádně aktivní. Nedávno se jí během krvavé zákopové přestřelky na území centrálního Donbasu povedlo zlikvidovat desítky ruských okupantů. I v tomto případě se obávaná vojenská skupina pochlubila videem, které pořídil jeden z vojáků.

Tagy: