Záběry silné exploze: Ukrajinská mina poškodila hned dva ruské obrněnce. Jeden fatálně

Ruský tank a obrněnec BMD-2

Reportérka CNN popsala situaci na frontové linii u Mykolajivu

Ruskou ofenzivu na Donbasu výrazně zpomalují i protitankové miny, které v oblasti rozmístili Ukrajinci. Dokazovat to má další video, které koluje po internetu. Z leteckých záběrů lze vidět ruský bojový vůz BMD-2, který najel na minu. V blízkosti výbuchu se navíc nacházel další ruský obrněnec. I ten protitanková mina částečně poškodila. Autentičnost záběrů není možné v průběhu válečného konfliktu nezávisle ověřit.

Záběry mají pocházet z blízkého okolí města Popasna v Luhanské oblasti. Rusové dobyli Popasnu společně s okolními vesnicemi před pár dny. Nyní se přes tuto oblast snaží přesouvat směrem na Severodoněck a Lysyčansk.

V postupu jim mimo jiné brání protitankové miny nastražené ukrajinskou armádou. Nové video ukazuje následky exploze, která přišla poté, co ruské bojové vozidlo BMP-2 sovětské výroby najelo na jednu z nich. Obrněnec byl fatálně poškozen.

Celá situace připomněla přísloví „dvě mouchy jednou ranou“. Blízko exploze se totiž nacházel další ruský obrněnec, kterému výbuch poškodil zadní část.

I přes velké ztráty na Donbasu Rusové stále postupují. Od dubnového vyhlášení masivní ofenzivy dobyli zhruba 95 procent území Luhanské oblasti a získali pod kontrolu i velkou část Doněcka. Severodoněck, ve kterém v současnosti probíhají tvrdé boje, však stále odolává. Podle některých expertů by se navíc již brzy mohla ruská ofenziva úplně zastavit s tím, že by do protiútoku přešli Ukrajinci.

„Rusové u Severodoněcku budou mít týden až dva, než Ukrajinci dostanou dělostřeleckou a raketovou techniku zejména od USA. Tak by obránci mohli získat převahu,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Martin Svárovský.

Podle něj se Rusům za poslední měsíc nepovedlo dosáhnout podstatnějších vojenských úspěchů, které by zvrátily průběh války v jejich prospěch. „Nejpozději na začátku léta nastane ukrajinská protiofenziva a Rusové začnou prohrávat,“ předpověděl analytik.

Tagy:
válka Ukrajina výbuch Rusko Donbas obrněné vozidlo těžká technika Popasna miny Severodoněck