CNN: Ukrajinec bojuje na frontě i se syny. Doma se o nás bojí, ale je to tak lepší, tvrdí

Ukrajinský otec slouží na frontové linii společně se svými syny.

Reportérka CNN popsala situaci na frontové linii u Mykolajivu

Během války na Ukrajině spolu bojují bok po boku otec se synem či sourozenci. Reportérka CNN Sara Sidnerová se o tom přesvědčila na vlastní oči, když společně s kameramanem navštívila frontovou linii v Mykolajivské oblasti. Panují tam tvrdé boje mezi ukrajinskou a ruskou armádou, jejichž pozice jsou od sebe vzdálené asi dva kilometry.

Ukrajinci se snaží získat zpět území na jihu země, aby znovu osvobodili Ruskem okupovaná města a zabránili blokádě přístavů v Černém moři. Boje u Mykolajivu jsou obzvláště brutální. Své o tom ví Ukrajinec Pavlo. Na zoufalé situaci se 26letý voják přesto snaží hledat i pozitiva. Na frontové linii slouží se svým 34letým bratrem Nazarem a otcem Jaroslavem.

„Jsi otec, máš tu s sebou své dva syny. Jaké to je bojovat spolu s nimi?“ zeptala se reportérka 59letého muže. Ten s úsměvem odpověděl: „Je to velmi jednoduché. Velmi snadné a jednoduché.“ Rodinní příslušníci poté vysvětlili, že je to pro ně přijatelnější, protože mohou bojovat jeden za druhého.

A co na přítomnost Pavla a Nazara přímo na frontové linii říká jejich matka? „Určitě se o nás bojí. Je nervózní. Stejně tak naše manželky a děti se trápí. Mají starosti,“ přiznal Nazar.

Smrt hrozí nepřetržitě

Že na tomto místě hrozí smrtelné nebezpečí prakticky každou vteřinu, zažil štáb CNN na vlastní kůži. „Nacházíme se jen dva kilometry od ruských sil, které jsou zakopané na druhé straně pole,“ uvedl zástupce ukrajinského velitele.

Ukrajinci nepřítele pozorují ze země a pomocí dronů i ze vzduchu. Když spatří ruský cíl, okamžitě zaútočí. Proto lze v okolí najít hned několik zdemolovaných kusů ruské těžké techniky. „Tohle se stane Rusům, když vstoupí na naši drahou ukrajinskou půdu,“ popisoval jeden z vojáků stojící u zničeného transportního vozu.

Dělostřelectvem a bezpilotními letouny však disponuje i ruská armáda. Stačí slabý zvuk nepřátelského dronu a ukrajinští vojáci se okamžitě schovávají do úkrytu. „Nejhorší bylo, když během jednoho ruského úderu zemřeli čtyři naši vojáci. Šlo o přímý zásah. Rusové zasahují i nedaleké osady s civilisty, kteří jim nic neudělali,“ uvedl ukrajinský obránce na frontě.

Nebezpečí přitom nehrozí pouze v případě útoku dronů či dělostřelectva. V takové blízkosti jsou při dobré mušce použitelné i pěchotní střelné zbraně. „Na takovém místě jste dost blízko na to, aby vás zabili střelnou zbraní, nejen pomocí dělostřelectva. Kdykoliv jste venku mimo kryt, musíte utíkat,“ dodala reportérka Sidnerová.

Tagy: