Nové ruské tanky explodují jasněji. Ukrajinci vyhodnotili záběry ohnivé zkázy na bojišti

Ukrajinská armáda zničila nový ruský tank T-90.

Nové ruské tanky vybuchují mnohem jasněji

Obávaná 93. mechanizovaná brigáda ukrajinské armády, která opakovaně zásobovala on-line prostor záběry devastace těžké techniky okupantů, vyhodnotila válečné nasazení nových tanků ruského prezidenta Vladimira Putina. Její specialisté došli k závěru, že nejnovější obrněnce známé pod zkratkou T-90 explodují mnohem jasněji než jejich starší předchůdci. Své tvrzení přitom podpořili také názornou ukázkou ohnivé zkázy zachycené na bojišti.

Ukrajinská armáda doručila internetové veřejnosti další materiály dokumentující její válečné úspěchy. Tentokrát si členové 93. mechanizované brigády vzali na mušku novou verzi ruských tanků T-90, které se oproti svým předchůdcům ze sérií T-80 a T-72 pyšní nejen věží s modernějšími zbraňovými systémy, ale také novou generací pancéřování korby. Jak se ale zdá, testem ukrajinské armády tato vylepšení neprošla.

Důkazem má být video prezentované Ukrajinci na sociální síti Twitter, které zachycuje mohutný výbuch ruského tanku po zásahu uštědřeném armádou obránců. „Pociťte ten rozdíl. 93. mechanizovaná brigáda ukrajinské armády dospěla k závěru, že nejnovější ruský tank T-90 exploduje mnohem jasněji než jeho zastaralí předchůdci,“ uvedli v komentáři k záběrům Ukrajinci.

K útoku, který provedl bezpilotní letoun ukrajinské armády, mělo dojít v Charkovské oblasti, pravděpodobně v blízkosti Izjumu. „Katastrofální výbuch ruského tanku T-90 kvůli vzplanutí munice uvnitř stroje,“ komentovala explozi stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě.

Zpráv o zničených nebo ukořistěných ruských tancích T-90 ukrajinskou armádou v posledních týdnech přibývá. Moderního obrněnce stojícího miliony dolarů Rusko v první fázi invaze nasazovalo spíš výjimečně, k přehodnocení situace ho bezpochyby donutil až překvapivě tvrdý ukrajinský odpor.

Detonace munice uvnitř tanků je problém, který Rusy během války s Ukrajinou dlouhodobě trápí. Ještě častěji než tank T-90 na tuto slabinu trpí starší typ T-72. Častým úkazem války jsou tak snímky odpálené dělové věže tanku, která se v řadě případů povaluje desítky metrů od zbytku vraku.

Může za to konstrukční chyba, konkrétně fakt, že ruské tanky skladují až 40 střel v zásobníku hned pod dělovou věží, což je činí extrémně zranitelnými. I nepřímý zásah totiž může způsobit vzplanutí veškeré munice uvnitř stroje, což celou věž obvykle vystřelí několik metrů do vzduchu.

Tuto šanci navíc výrazně umocňují moderní protitankové řízené střely, které Ukrajině posílají západní země. Například americký Javelin je nastavený tak, aby raketa z něj vypálená zasáhla přímo vršek tanku.

Již dříve se obávaná 93. mechanizovaná brigáda pochlubila také záběry, jak se jí pomocí dělostřelectva a protitankových střel podařilo u Izjumu zničit minimálně čtyři tanky ovládané okupanty. Tím však výčet jejího zkázonosného působení nekončí. Zásahu předcházely další dva útoky, kdy se Ukrajincům za využití dělostřelectva v blíže nespecifikované zalesněné oblasti povedlo zdemolovat tři ruské tanky. Obdobně pak v plamenech skončil také osamocený ruský tank, který se pohyboval válečným územím po opuštěné cestě – to vše právě pod taktovkou 93. mechanizované brigády.

Tagy: