Ničivý útok Ukrajinců: Zdemolovali obrněnec výsadkářů. Demilitarizace Rusů pokračuje, hlásí

Ukrajinci provedli další úspěšný útok na ruské okupanty. Tentokrát se jim v okolí Bachmutu povedlo zlikvidovat několik nepřátelských jednotek včetně bojového vozidla BMD-4, které pravděpodobně převáželo skupinu ruských výsadkářů. Video z úderu nyní koluje po sociálních sítích.

„Naši ‚rytíři‘ nedávají nepříteli žádnou šanci. Dělostřelci z 28. brigády pokračují v likvidaci ruských okupantů i jejich vojenské techniky a munice. Mezi další ‚demilitarizované‘ kousky patří operátoři ruských dronů, nepřátelská pěchota a také obrněnec BMD-4,“ komentovala údery ukrajinská 28. mechanizovaná brigáda.

Video skutečně obsahuje sérii úspěšných zásahů, které ukrajinská jednotka provedla za poslední dny na východní frontě. Vojensko-analytická stránka Ukraine Weapons Tracker zmínila, že záběry pochází z okolí doněckého Bachmutu, kde již několik měsíců probíhají velmi brutální boje mezi oběma armádami.

BMD-4 jsou ruská obojživelná bojová vozidla pěchoty. Obvykle jsou určená pro přepravu menší skupiny výsadkářů. Na vojenské poměry se jedná o velmi lehké stroje, které lze zavěšené na padáku shazovat i z letadel.

Zdaleka nejde o první případ, kdy se Ukrajinci pochlubili úspěšným útokem na ruské výsadkáře s bojovými vozy řady BMD. Například v listopadu provedly ukrajinské Síly speciálních operací pomocí protitankových střel údery proti dvěma ruským vozům BMD-2. Záběry demolice pak zveřejnilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Podle ukrajinského generálního štábu ozbrojených sil Rusové od vypuknutí invaze přišli o 3 140 tanků, 6 256 dalších obrněných vozidel, 4 918 transportních vozidel, 2 578 dělostřeleckých systémů, 277 vrtulníků, 287 letounů, 1 891 bezpilotních letounů a o obrovské množství další vojenské techniky.

Moskva své ani ukrajinské ztráty dlouhodobě nezveřejňuje. Nutno ovšem podotknout, že i ty ukrajinské budou nepochybně značné.

Tagy:
válka vojáci Ukrajina ztráty Rusko Donbas výsadkáři obrněné vozidlo těžká technika Doněcká oblast bojové vozidlo Bachmut BMD BMD-4