Záběry z bojů: Ukrajinci zničili ruský tank. Okupanti zachraňovali raněného mezi výbuchy

Ukrajinská 45. dělostřelecká brigáda zneškodnila další ruský tank u doněckého Bachmutu. Drtivý dělostřelecký úder vedl ke zranění minimálně jednoho okupanta. Tomu se snažili pomoci dva ruští vojáci. Situaci jim však komplikovaly další dělostřelecké výbuchy. Okolnosti zveřejněných záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„O jeden tank v bachmutském směru méně. Také se nám líbí, jak hoří,“ glosovala ukrajinská 45. dělostřelecká brigáda ve svém prohlášení na Facebooku. „Dobré ráno, Ukrajino. Podívejte se na nové video. Vojákům ze 45. brigády se povedlo zničit ruský tank,“ dodal ukrajinský generální štáb ozbrojených sil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prudký nárůst ruských ztrát. Za týden jsme zlikvidovali 4420 okupantů, hlásí Ukrajinci

Na videu je vidět ruský tank, jehož posádka se pomocí věže rozhlížela na nespecifikované cestě u železnice nedaleko od Bachmutu. Obrněnec okupantů nicméně zpozoroval průzkumný dron, který zřejmě poté souřadnice předal ukrajinským dělostřelcům.

Netrvalo dlouho a na místo dopadly dvě bomby, přičemž ta druhá spadla do bezprostřední blízkosti od ruského tanku. Třetí střela pak zasáhla tankovou věž, což vedlo k fatálnímu poškození stroje.

Jeden z ruských vojáků zůstal ležet nedaleko od zničeného tanku. Později mu dva okupanti přišli na pomoc, aby jej z nebezpečného místa odtáhli. V době, kdy byli od tanku vzdáleni jen několik metrů, došlo ke čtvrté explozi. Pak následovalo několik dalších dělostřeleckých výbuchů. Stav vojáků, které ukrajinský dron natočil, je neznámý.

Rusové podle Kyjeva od vypuknutí invaze v únoru 2022 celkem ztratili více než 187 tisíc vojáků. Rovněž přišli o 3 683 tanků, 7 139 dalších obrněných vozidel, 5 753 transportních vozidel, 3 388 dělostřeleckých systémů, 294 vrtulníků, 308 letounů a 2 413 bezpilotních letounů. Zmíněná čísla nelze nezávisle ověřit. Moskva své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

Tagy: