Prudký nárůst ruských ztrát. Za týden jsme zlikvidovali 4420 okupantů, hlásí Ukrajinci

Ukrajinci za minulý týden zlikvidovali 4 420 ruských vojáků. Vyplývá to z denních hlášení tamního generálního štábu. I když konkrétní čísla nelze nezávisle ověřit, o značných ruských ztrátách (především u Bachmutu) hovoří i západní analytici či americký Institut pro studium války (ISW).

V pondělí 470 ruských vojáků, v úterý 620, ve středu 670, ve čtvrtek 630, v pátek 680, v sobotu 690 a v neděli dalších 660. Tolik okupantů měli podle denních hlášení ukrajinského velení zneškodnit obránci během minulého týdne. Celkový týdenní součet tak přesahuje hranici 4 400 členů ozbrojených sil, což je o zhruba 600 více než předchozí týden.

I když jsou zmíněné ruské ztráty značné, přesto jde o výrazný pokles ve srovnání s únorovými či březnovými statistikami. Podle Kyjeva Ukrajinci vůbec nejvíce okupantů od vypuknutí invaze zlikvidovali během druhého únorového týdne tohoto roku, konkrétně 6 180.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Srdcervoucí video z Bachmutu. Dobrovolník popsal evakuaci civilistů, i proč někteří zůstávají

Údaje zveřejňované Kyjevem sice nelze nezávisle ověřit, obrovské počty padlých nicméně pravidelně zmiňuje i americký ISW. Podle něj velkými ztrátami trpí zejména žoldnéřská Vagnerova skupina u Bachmutu, kde nadále pokračují tvrdé boje mezi ukrajinskou a ruskou armádou.

Ukrajinci na levém břehu Dněpru

Bitva o Bachmut je vzhledem ke své povaze známá také jako „mlýnek na maso“. Jde o vůbec nejkrvavější bitvu od začátku ruské invaze v únoru 2022. Ještě před válkou byl Bachmut 72tisícovým městem, které se soustředilo na výrobu šumivých vín. Nyní je jedním z nejnebezpečnějších míst na světě. Vlivem ruského bombardování a pouličních bojů z něj nezbylo téměř nic.

Podle expertů by i případné obsazení celého Bachmutu ruskou armádou bylo pro Kreml spíše symbolickým vítězstvím než větším strategickým úspěchem. Ukrajinci totiž na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť.

ISW rovněž ve své nejnovější analýze informoval o tom, že ukrajinské jednotky u Chersonu překročily Dněpr a obsadily pozice na jeho levém (východním) břehu, ačkoliv není jasné, v jakém měřítku nebo s jakými záměry. Ukrajinská ani ruská strana zprávu zatím nepotvrdila.

Rusové podle Kyjeva celkově od vypuknutí invaze ztratili více než 187 tisíc vojáků. Rovněž přišli o 3 683 tanků, 7 139 dalších obrněných vozidel, 5 753 transportních vozidel, 3 388 dělostřeleckých systémů, 294 vrtulníků, 308 letounů a 2 413 bezpilotních letounů. Moskva své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

Tagy:
válka vojáci Ukrajina ztráty Rusko Dněpr Cherson ruská invaze na Ukrajinu Bachmut Institut pro studium války