Drsné záběry z bojiště: Ukrajinci si počíhali na ruský tank a zničili ho. Skryli se ve křoví

Ukrajinský voják s raketometem, 15. května 2022

Ukrajinci ruský postup na Donbasu výrazně zpomalují i pomocí pěchotních protitankových raketometů. Další zveřejněné video ukazuje záběry z nespecifikované zalesněné oblasti. Ukrajinští ženisté si počíhali na ruský tank. Na něj potom z bezprostřední blízkosti vypálili několik střel. Pravost videa v době válečného konfliktu nelze nezávisle ověřit.

Záběry pořídil jeden z ukrajinských vojáků. Jednotka využila hustě zalesněný terén a před ruským obrněncem se skrývala za stromy či křovinami. Díky tomu se mohla dostat k tanku opravdu blízko. Z videa je patrné, že Ukrajinci na nepřátelské vozidlo vypálili několik ran z raketometu.

Podle twitterové stránky Ukraine Weapons Tracker, která dlouhodobě informuje o ruské invazi, k tomu použili klasické RPG-7 a o poznání modernější raketomet MATADOR. Stránka Blue Sauron zase uvedla, že ženisté tank skutečně zničili.

Je dost možné, že ruská posádka tanku v lese necestovala bez podpory. Ukrajinci se totiž po několika vypálených ranách z raketometů a útočných pušek dali k ústupu.

Boje na Donbasu se podle expertů dostávají do další etapy. Už před pár dny okupanti v Doněcké oblasti ohlásili „operační přestávku“. Podle vojenských analytiků to může být materiální i lidskou vyčerpaností ruské armády, která nutně potřebuje doplnit síly.

Ukrajinci mezitím proti agresorovi podnikají jeden protiútok za druhým. Možná i proto ruský ministr obrany Sergej Šojgu při sobotní návštěvě jednotek bojujících na východě Ukrajiny nařídil, aby zesílily útoky proti ukrajinské armádě. Ztráty na obou stranách budou bezpochyby velmi citelné.

Tagy:
válka tank les vojáci RPG-7 Ukrajina raketomet Rusko Donbas těžká technika křoví terén Ozbrojené síly Ruské federace Sergej Kužugetovič Šojgu Sauron MATADOR