Záběry z bojů: Ukrajinské sebevražedné drony drtí ruské tanky. Nalétávají přímo do nepřítele

Ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda provedla na východě země několik dalších úderů na ruskou těžkou techniku. Vojenská skupina zveřejnila nové video, na němž je vidět práce sebevražedných dronů. Okolnosti záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Podívejte se na video, které ukazuje práci a výsledky našich ‚bojových ptáků‘,“ vyzvala ukrajinská 59. brigáda na sociálních sítích.

Na záběrech je vidět série ukrajinských úderů na ruskou těžkou techniku. 59. brigáda k protiútoku využila takzvané kamikaze drony FPV. Operátoři se pomocí této sebevražedné zbraně, která přepravuje výbušnou munici, snaží naletět přímo do nepřítele. Obvykle pak následuje exploze.

Jak je vidět z leteckých snímků pořízených pomocí průzkumných ukrajinských bezpilotních letounů, několik náletů si našlo svůj cíl. Zdá se, že některé stroje okupanti opustili již před nárazem. Ukrajincům se podle Kyjeva povedlo zničit několik kusů ruské těžké techniky, a to včetně nespecifikovaného počtu tanků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čínský prezident Si Ťin-pching pozval Putina do Číny. Země mluví o „přátelství bez hranic“

59. brigáda si vysloužila pochvalu od ukrajinského ministerstva obrany. „Bojové drony FPV ukrajinské 59. motorizované pěší brigády ničí ruskou techniku,“ uvedl resort ve svém prohlášení. Zároveň doplnil, že k úderům mělo dojít v okolí obcí Vodjane, Opytne a Krasnohorivka v Doněcké oblasti. Zmíněné vesnice leží jen pár kilometrů od Doněcku.

Ukrajina v posledních týdnech čelí na východě země masivní ruské ofenzivě, což vede k obrovským ztrátám na obou stranách. Podle některých analytiků ruský útok postupem času ztrácí svůj spád.

„Ruské síly se snaží dosáhnout alespoň okrajových zisků na ukrajinském Donbasu dřív, než při své ofenzivě přijdou o iniciativu,“ uvedl ve svém novém hlášení americký Institut pro studium války (ISW).

Blíží se ukrajinský protiútok?

Ruské síly podle zprávy ISW za uplynulý den pravděpodobně postoupily v jihozápadním a severním Bachmutu a také severozápadně od města. Zrychlily také tempo operací u Avdijivky, kterou se snaží obklíčit. Operace u Avdijivky ISW ve své zprávě hodnotí jako „pomýlenou“ snahu odlákat ukrajinské síly z jiných oblastí fronty.

„Je nadále možné, že ruský postup může Ukrajince donutit ke stažení z Bachmutu nebo Avdijivky, i když ani jedno z toho se v současnosti nejeví jako pravděpodobné,“ míní experti z ISW.

Bachmut, který se okupanti snaží neúspěšně dobýt již několik měsíců, se pro ně stal živoucí noční můrou. Stanice CNN dokonce před časem uvedla, že podle některých odhadů je poměr ztrát v bojích o toto doněcké město až 7:1 v neprospěch Ruska.

Bezpečnostní analytik Martin Svárovský zmínil své přesvědčení, že „Bachmut je prohrou Ruska“. Podle českého experta se navíc blíží očekávaná velká ukrajinská protiofenziva.

Tagy:
válka tank tanky dron Ukrajina bezpilotní letoun drony Rusko Donbas obrněné vozidlo těžká technika Doněcká oblast Martin Svárovský sebevražedné drony Ukrajinská 59. motorizovaná pěší brigáda