Rusové se museli snížit k nákupu dronů od Íránu. Nemají dost vlastní munice, říká expert

Ukrajinští záchranáři zasahují v troskách domu, který poničil úder ruských dronů. (17. 10. 2022)

Visingr o ruských útocích

Sebevražedné drony, kterými Rusko útočí na Ukrajině, mohou být pro Kreml významné zejména díky jejich délce doletu i dostupnému množství. Uvedl to vojenský analytik Lukáš Visingr. Podle něj se nepochybně jedná o íránské drony, které mají nahradit nedostatek přesně naváděné ruské munice.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek prohlásil, že Rusko neplánuje další masivní letecké útoky na území Ukrajiny, protože již nejsou nutné. V pondělní ráno však několika ukrajinskými oblastmi včetně Kyjeva otřásly další exploze, mimo jiné způsobené i sebevražednými drony. Nejnovější útoky jsou nicméně podle rusisty Libora Dvořáka v porovnání s těmi z minulého týdne méně rozsáhlé a napáchaly méně škod.

Nové drony mohou pro Rusko představovat určitý přínos. „Jsou levné, jsou jednoduché a mají poměrně dlouhý dosah, možná dokonce přes dva tisíce kilometrů. Můžou tak ohrožovat celé území Ukrajiny. Írán je může dodávat ve velkých počtech,“ vysvětluje vojenský analytik Lukáš Visingr. Právě snadno dostupné velké množství dronů je podle odborníka pro Kreml velmi důležité.

„Rusové mají velké problémy s přesně naváděnou municí. Uvádí se, že spotřebovali již dvě třetiny svých zásob,“ popsal situaci Visingr. Pomocí dronů mohou tento nedostatek částečně nahradit. V boji na frontě je však tato technologie podle analytika jen těžko použitelná. Kvůli způsobu navigace totiž nedokáže zasáhnout pohybující se objekty a musí se soustředit na statické budovy.

Írán popírá, že by Rusku tyto moderní stroje dodával. Evropská unie zároveň v současné době nechystá na zemi Blízkého východu uvalit sankce za podporu ruské agrese. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella je potřeba počkat na přímé důkazy o původu používané technologie.

Lukáš Visingr je však přesvědčen, že se nepochybně jedná o íránské stroje Šahíd. Svědčí o tom podle něj i ruské pojmenování dronů „Geraň“, pocházející z názvu íránského hlavního města Teherán. Nákup této technologie pak podle analytika představuje další ránu pro veřejný obraz Ruské federace. „Údajná světová velmoc se musela snížit k tomu, že nakupuje zbraně od Íránu. To podle mě vypovídá o situaci Ruska velmi jasně,“ uzavřel Visingr.

Tagy: