Záběry, ze kterých mrazí: Smrtelný pád dvou mužů ze Sněžky natočil polský turista

Záchranná akce po pádu dvou mužů ze severního svahu Sněžky 30. ledna 2024

Tragédie na Sněžce

Původně si chtěl zvěčnit poslední desítky metrů před pokořením nejvyšší české hory, místo toho pořídil polský turista děsivé záběry. Zachytil pád dvou mužů, kteří se v úterý 30. ledna zřítili z úbočí Sněžky.

„Ježíš,“ komentuje autor videa záběry, na kterých se řítí člověk z vrcholu hory dolů do údolí. Po chvilce se ze Sněžky sesouvá další. „Ježíš, co se stalo?“ ptá se nervózně kameraman. Video v pondělí na sociální síti X zveřejnil polský portál Remiza.pl. Svých sledujících se přitom zeptal: „Dalo se tomu předejít?“

ČTĚTE TAKÉ: Turista padal ze Sněžky téměř kilometr. Záchranáři varují před nebezpečím na horách

Video, které na síti X k úternímu dni vidělo přes 850 tisíc lidí, zaregistrovali i krkonošští záchranáři. Komentovat ho však odmítli. „Je to lidská tragédie a takové video by se šířit nemělo, není na tom co komentovat. To, že se jednalo o pád z vrcholu, se vědělo od počátku. Stalo se to před nástupem na cestu,“ uvedl pro web iDnes.cz mluvčí tamní horské služby Marek Fryš.

Tragický pád Poláků z vrcholu Sněžky byl dlouhý přibližně 900 metrů. Muži ve věku 23 a 47 let se z vrcholu hory zřítili na polskou stranu takzvaným žlabem smrti do kotle Lomničky. Na následky pádu zemřeli. Ve zprávě na Facebooku to uvedla polská horská služba GOPR.

Záchranáři dostali hlášení o nehodě po druhé hodině odpoledne. Do záchranné akce se následně zapojilo 22 členů polské horské služby a šest polských vojáků. Češi měli na místě čtyři záchranáře horské služby a dva vrtulníky zdravotnické záchranné služby. Poláci vyslali jeden vrtulník.

Tagy:
Krkonoše Sněžka pád Královéhradecký kraj horská služba Lomnička