Záběry zničení ruského tanku: Obrněnec najel na minu. Po výbuchu zpanikařil a přejel další

Ruský tank v Mariupolu, 4. května

Zelenskyj: Tehdy jsme zvítězili a zvítězíme i nyní

Internetem se šíří stále nové záběry z bojů na východě Ukrajiny. Na jednom z aktuálních videí je vidět ruský tank, který v neosídlené oblasti najel na minu. Silnou explozi sice obrněnec s typickým označením ve tvaru písmene „Z“ ustál, posádka tanku však zpanikařila a po několika vteřinách navíc natrefila i na druhou minu.

Z videa je patrné, že si ruský tank T-72B chtěl proklestit cestu skrz stromy. Při tom ho však překvapila protitanková mina. Následovala mohutná exploze, která obrněné vozidlo částečně poškodila. Ukázalo se však, že i přes nehodu měl stroj možnost se pohybovat i nadále.

Z otáčející se hlavně lze soudit, že se posádka tanku nejdříve rozhlížela, zda po ní nestřílí nepřátelské jednotky. Poté se znovu dala do pohybu, avšak najela na další minu, která vybuchla a tank vymrštila do vzduchu.

Jestli mohl poničený stroj i po druhé explozi pokračovat ve své cestě, není známo. Rovněž panují dohady, kde přesně byly záběry incidentu pořízeny. Ukrajinské úřady na sociální síti Telegram naznačily, že ke dvěma výbuchům mělo dojít nedaleko města Konotop v Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny.

Jenže z okolí města Sumy už se okupanti po několika prohraných bitvách stáhli, a to na začátku dubna. Vzhledem k tomu, jak bývají válečné konflikty chaotické a nepřehledné, se nabízí hned několik vysvětlení. Mohlo jít o pozdní přesun zbytku ruských vojáků, nebo o zabavený ruský tank ukrajinskými vojáky. S přesností totiž ani nejde určit, zda za nastraženými minami stáli Ukrajinci, nebo Rusové.

Tagy: