Kdo je Olena Zelenská? První dámou být nechtěla, dojala vzkazem pro Ukrajince

Olena Zelenská je krásná žena

Rozhovor s Davidem Svobodou o Zelenském

Začala kariéru jako scenáristka, nyní je první dámou země, která je ve válce. Olena Zelenská, manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, i přes těžké chvíle stojí po boku svého manžela a prostřednictvím sociálních sítí se snaží podpořit ukrajinský lid.

První dáma Ukrajiny se narodila 5. února 1978 ve městě Kryvyj Rih jako Olena Kiyashko. Její budoucí manžel pochází ze stejného města. Dvojice se ale poznala až v době, kdy začali studovat na univerzitě. Zelenská v té době studovala architekturu, ale později se začala věnovat psaní. Nyní pracuje jako scenáristka pro ukrajinskou produkční společnost Studio Quarter 95. Psala pro komediální skupinu, která poprvé vynesla jejího manžela do centra pozornosti díky populárnímu ukrajinskému televiznímu seriálu Služebník lidu. Zelenskyj byl totiž původně hercem.

Olena s Volodymyrem se vzali po osmileté známosti v roce 2003. V červenci 2004 se jim narodila dcera Oleksandra a v lednu 2013 syn Kyryl.

Zelenská se stala první dámou Ukrajiny 20. května 2019, kdy se její manžel ujal úřadu. Místní televizní stanici řekla, že se zpočátku „agresivně bránila“ manželovým plánům stát se prezidentem, „protože je to velmi obtížný krok, není to ani projekt, je to jiný životní směr“.

Raději zůstává v zákulisí

Dne 18. listopadu téhož roku se objevila na obálce regionálního vydání časopisu Vogue. První dáma v něm prohlásila, že raději zůstává „v zákulisí“ a je jí „příjemněji ve stínu“, než by byla „stále v popředí“ jako její manžel. „Nejsem na večírky, nerada vyprávím vtipy. Není to v mé povaze," řekla Zelenská.

„Našla jsem si ale důvody pro publicitu. Jedním z nich je možnost přitáhnout pozornost lidí k důležitým společenským otázkám,“ vysvětlila první dáma. V posledních třech letech využívala své postavení k tomu, aby se zasadila o sociální a humanitární záležitosti, včetně rovnosti žen a mužů a zlepšení kvality výživy dětí v ukrajinských školách.

Po invazi na Ukrajinu 24. února Zelenskyj prohlásil, že je pro Rusko cílem „číslo jedna“ a na druhém místě je jeho žena a jejich dvě děti. První dáma však údajně nadále zůstává po boku svého muže. Kde se ukrývají, není známo.

Zelenská se podobně jako její manžel snaží ve válce Ukrajince podpořit. „Moji drazí lidé, Ukrajinci. Dívám se dnes na vás všechny: na všechny, které vidím v televizi, na ulicích, na internetu. Vidím vaše příspěvky a videa. A víte co? Jste neuvěřitelní. Jsem hrdá na to, že žiji s vámi v jedné zemi. Budu klidná a sebevědomá. Moje děti se na mě dívají, budu vedle nich a vedle svého manžela a s vámi. Miluji vás. Miluji Ukrajinu,“ napsala Zelenská na Instagram.

Zelenskyj rodinu neviděl několik dní

Zelenská také sdílela snímky žen v různých rolích a pochválila ty, které se věnují dobrovolnické činnosti, a starají se o to, aby „život šel dál“, vykonávají svou běžnou práci v lékárnách, obchodech, dopravě a na úřadech.

Ukrajinský vůdce vypadal při úterním interview pro CNN unaveně a vystresovaně. Řekl, že už tři dny svoji rodinu neviděl. „Práce a spánek,“ odpověděl na otázku, jak vypadají jeho poslední desítky hodin.

Práci Zelenského i jeho manželky oceňuje řada lidí z celého světa. Mezi ně se také zařadil princ William s manželkou Kate. „V říjnu 2020 jsme měli tu čest setkat se s prezidentem Zelenským a první dámou a dozvědět se o jejich naději a optimismu pro budoucnost Ukrajiny. Dnes stojíme na straně prezidenta a celého ukrajinského lidu, který za tuto budoucnost statečně bojuje,“ napsali v sobotu vévoda a vévodkyně z Cambridge na Twitter. Zelenskyj jim v úterý za jejich podporu poděkoval.

Tagy:
válka rodina manželka manželství prezident Ukrajina podpora manželé královská rodina děti Volodymyr Zelenskyj scénaristka první dáma Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj První dáma Olena Zelenská Krivoj Rog Jelena Zelenskaja William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu ruská invaze na Ukrajinu Služebník lidu