Žádné překvapení, systém na přijímačky se sesypal. Kde je chyba a co nemají rodiče dělat?

Smutný chlapec, ilustrační snímek

Elektronické podání přihlášek na střední školy se odkládá kvůli technickým problémům. Kdy systém začne fungovat, není jasné

Digitální přihlašovací systém nefunguje. Spustí se nejdříve v průběhu pátku a nikoho to příliš nepřekvapuje. Ačkoliv se původně očekávaly komplikace související s náporem na servery, nakonec přešlap přišel odjinud, což odhalily až závěrečné testy. V čem spočívala chyba tentokrát? A co by měli nyní rodiče dělat, když systém stále nefunguje? Problémy přiblížil redakci CNN Prima NEWS Ondřej Profant, bývalý pirátský poslanec, informatik a náměstek ministra pro legislativu.

Cynici by řekli, že se žádné překvapení nakonec nekonalo. Start Digitálního přihlašovacího systému (DiPSy) se odkládá a stává se další položkou v seznamu českých digitalizačních přešlapů. Portál pro posílání elektronických žádostí na přijímací řízení středních škol se měl rodičům otevřít z noci na čtvrtek, nakonec ale vývojáři přišli na závažnou chybu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vzala si dovolenou, přesto dítě nezvládla přihlásit na střední. Matka popsala selhání systému

„Funkce vkládání příloh, která způsobila zpoždění spuštění systému pro elektronické podávání přihlášek na SŠ, byla opravena. Nyní je po implementaci opravy prověřována funkčnost celého systému. Následně proběhne znovu testování bezpečnosti. Podle vyjádření Cermatu bude systém spuštěn během pátku,“ potvrdil ministr školství Mikuláš Bek (STAN) odklad celého procesu.

Digitální informační agentura (DIA) před spuštěním systému opakovala, že je připravena na zvýšený nápor uživatelů, jelikož posílila svou infrastrukturu. Kamenem úrazu se ovšem nakonec nestala nedostatečná kapacita, jako tomu bylo při spouštění jiných systémů. Díra v bezpečnosti a nestandardní chování systému v některých funkcích způsobila to, že někteří vývojáři zkrátka nešli ve čtvrtek v noci spát.

„Penetrační testy odhalily zranitelnost. Bohužel – na poslední chvíli. Proto bylo rozhodnuto raději spustit doladěný systém než něco, kde víme o problému. Obdobný postup je naprosto běžný u vývoje softwaru – Apple či Microsoft mají také mnoho odkladů,“ řekl redakci CNN Prima NEWS náměstek Ondřej Profant.

Samotný vývoj systému měl totiž šibeniční termín, v praxi začal loni v říjnu. „Časová tíseň vznikla, protože na podzim byla napadena veřejná zakázka,“ poznamenal Profant.

Co mají dělat rodiče? Nepanikařit

Přihlašování na přijímací řízení není žádným závodem o čas a den podání nehraje v procesu žádnou roli. Nejlepší bude počkat do soboty či neděle nebo klidně nechat celou záležitost na příští týden. Do té doby by se měl DiPSy snad zbavit všech klíčových nedostatků.

Zde je ovšem na místě jedno upozornění. Pokud se rodiče rozhodnou nakonec nečekat a podat přihlášku papírově, neměli by ji pak odesílat podruhé elektronicky, až systém DiPSy znovu naskočí. Jinými slovy: na každou školu (z povolených tří) mohou podat pouze jednu přihlášku.

Více jsme o způsobech přihlašování na přijímací řízení psali zde.

Problémy s eDoklady? Zažehnány

Ačkoliv i nedávno spuštěné eDoklady rovněž sužovaly technické porodní bolesti, nyní podle náměstka Profanta fungují bez problémů. „Vyskytovaly se v řádu hodin. Následné aktualizace vše opravily. Nezaznamenali jsme žádnou bezpečnostní chybu, čili nikdy nebyla narušena data či identity občanů,“ potvrdil redakci CNN Prima NEWS.

Problémy postihly i Základní registry, což následně ovlivnilo i další systémy. A to včetně Národní identity občana (NIA), přes kterou se lidé přihlašují do eReceptů či daňového portálu.

„Dobrá zpráva je, že hardware Základních registrů se velmi brzy dočká nového. Nákup byl odkládán de facto osm let a minulý rok vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) rozhodl o tom, že se to opravdu musí stát, a vyjednal pro DIA příslušné peníze,“ dodal na závěr Profant.

Jak reagují rodiče na nefungující systém pro podávání přihlášek na střední školy? Podívejte se na reportáž níže.

Tagy: