Vzala si dovolenou, přesto dítě nezvládla přihlásit na střední. Matka popsala selhání systému

Elektronické podávání přihlášek na SŠ

Příběh rodiny, která podává přihlášku na střední školu

Od čtvrtka mohou žáci devátých tříd posílat své přihlášky k dalšímu studiu. Letos poprvé i elektronicky, což ministerstvo školství rodičům dětí vřele doporučovalo, dokonce za něj nabízelo i drobné benefity. Jenže systém selhal a elektronické přihlašování nefunguje.

Brzy ráno se na sociálních sítích Ministerstva školství objevila omluva za vzniklé komplikace. Do digitálního přihlašovacího systému totiž nešly nahrávat přílohy. Proto se spuštění odkládá. Do kdy to bude, není zatím jisté. Na přihlášení svých dětí se přitom chystal nejeden rodič.

ČTĚTE TAKÉ: PŘEHLEDNĚ: Vše o přihlašování na přijímací zkoušky. Na co si dát pozor a kdy čekat výsledky?

Hned ráno chtěla svého syna na střední školu přihlásit i paní Simona Kafková. Dokonce si kvůli tomu vzala v práci dovolenou.

„Syn chodí na střední školu, ale není tam spokojený, tak jsem ho dnes chtěla přehlásit a nešlo to,“ řekla matka studenta.

Ještě před samotným přihlašováním spěchala k doktorce pro razítko způsobilosti. Systém, který měl vše zjednodušit, ji ale hned ze startu zklamal. Přihlášku proto nejspíš podá postaru – papírovou formou.

„Už tomu prostě nevěřím, co když se to nestihne. Taky musím chodit do práce, nemůžu trávit dny u počítače,“ dodala Kafková.

Elektronicky chtěl zkusit přihlásit svého syna i David Kořán z Nových Homolí na Českobudějovicku. O střední školu automobilní a technickou, kterou si vybral, je velký zájem, proto nechtěl ztrácet drahocenný čas.

„Začal jsem v 8, bohužel systém hned ráno nefungoval, ale nebylo tam žádné vysvětlení, tak jsem chvíli pátral, jestli jsem na správné stránce, jestli není nějaká změna, pak se tam objevila hláška s omluvou, že systém je zatím pozastaven. Jsem na to trošku zvyklý, že ne všechno musí hned na 100% fungovat,“ řekl Kořán.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Každý pátý deváťák chce na gymnázium. Je třeba nadprůměrná znalost češtiny a matematiky

Tagy: