Zahradil: O konci Fialy si šeptá spousta členů ODS. Z čela strany měl odejít už v roce 2019

Jan Zahradil s předsedou ODS Petrem Fialou.

Volby do Sněmovny by vyhrálo ANO

Petr Fiala měl z čela ODS odejít už v roce 2019. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl dlouholetý člen občanských demokratů a někdejší europoslanec Jan Zahradil. Podle něj si mnoho jeho spolustraníků šeptá o tom, že by měl Fialu ve funkci předsedy někdo nahradit. Má Zahradil ODS stále rád? Co mu na jeho straně nejvíce vadí? A jak by podle něj měl vypadat nástupce Petra Fialy?

Máte ODS stále rád? 
Značku ODS určitě ano. Co se pod ní skrývá v současné době, už zas tak rád nemám. Dnešní náplň ODS se výrazně odchýlila od toho, na co jsem byl zvyklý.

Zajímalo by mě, v čem se podle vás ta náplň změnila. Co vám vadí nejvíce?
Všechno se odvíjí od vzniku koalice Spolu v roce 2020. V posledních sněmovních volbách tento, řekněme, trik sice vyšel, jenže zároveň vedl k jistému naředění ODS, posunu strany více do středu a ke ztrátě identity. Kdybych si měl pomoci bonmotem, řekl bych, že Václav Klaus kdysi z Občanského fóra vytvořil ODS, Petr Fiala dnes z ODS tvoří opět Občanské fórum.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do voleb Spolu, ale... Z ODS zní hlasy o seškrtání míst pro TOP 09 a lidovce

Ohledně kritiky koalice Spolu vám určitě hrají do karet výsledky krajských voleb v jižních Čechách. ODS tam s Martinem Kubou získala 47,5 procenta hlasů. Bez koalice Spolu… Co dělá Martin Kuba lépe než jeho spolustraníci?
Myslím, že volby v Jihočeském kraji nebyly o značce ODS a už vůbec ne o značce Spolu. Byly o osobnosti Martina Kuby. Očividně funkci hejtmana dělá dobře. Proto ho lidé volili.

Mají občanští demokraté šanci uspět ve sněmovních volbách, když budou mít v čele Petra Fialu?
Zatím to tak nevypadá. Já osobně jsem přesvědčen, že Petr Fiala by měl udělat to, co Miloš Zeman v roce 2002. Ten několik měsíců před volbami provedl řízenou výměnu v čele ČSSD, kdy ho nahradil Vladimír Špidla. Myslím, že Petr Fiala měl z čela ODS odejít už v roce 2019. Tehdy se definitivně ukázalo, že strana pod jeho vedením nepřekročí 15 procent. Je vidět, že bonus, který Petr Fiala v roce 2014 mohl představovat, se prostě vyčerpal. Řízená výměna v čele by stranu mohla oživit. Obávám se ale, že k tomu nedojde a že se současné vedení bude držet koalice Spolu i v příštích parlamentních volbách.

Jako takový mezník jste zmínil rok 2019. Ať už ODS měla jakékoliv preference, o dva roky později se Petr Fiala stal premiérem, mimo jiné i díky koalici Spolu. Z tohoto úhlu pohledu ty volby 2021 lze považovat za úspěšné. Nebo ne?
Ano, ten trik jednou vyšel. Identita ODS se přikryla širší identitou koalice Spolu. Myslím, že podruhé už takový trik nevyjde. Otázkou také je, jestli vůbec premiérské křeslo stálo za to, aby se ODS vzdala základních programových principů. Řekl bych, že jsme volební vítězství v roce 2021 nekapitalizovali.

PODÍVEJTE SE NA VIDEO: Piráti zpět ve vládě? Ano, když tím zabráníme extremistům. Lipavský byl víc TOPák, říká Pekarová

Jako dost nepochopitelnou záležitost vnímám třeba skutečnost, že jsme se před časem nepokusili zabojovat o post ministra zahraničí. Pan předseda Fiala místo toho přemlouval bývalého člena Pirátské strany bez politické podpory a zázemí. Přitom na zahraničí máme náměstka ministra Jiřího Kozáka – mladého a dynamického člověka ze středočeské ODS. Pan Kozák je na ministerstvu zahraničí stejně dlouho jako pan Lipavský. Dokázal by ten resort řídit minimálně stejným způsobem jako pan Lipavský. Příští volby ukážou, že cena, kterou jsme zaplatili za premiérské křeslo, byla příliš vysoká.

Slýcháte názory svých spolustraníků, že by měl Petra Fialu ve funkci šéfa ODS někdo nahradit?
Můžu prozradit, že se o tom ve straně mluví. Nikdo s tím nevystoupí veřejně, ale šeptá si o tom spousta lidí. Členská základna je nyní nastavená tak, že čeká do sněmovních voleb 2025, pak se možná něco rozhýbe. Podle mě je to škoda. Můžeme se dostat do situace, kdy promeškáme poslední šanci na nějakou resuscitaci.

Pokud sněmovní volby 2025 nedopadnou pro ODS dobře a Petr Fiala se vzdá funkce předsedy strany, kdo by ho měl nahradit?
Nechci nikoho jmenovat. To by bylo takové rozdávání polibků smrti.

A zkusil byste alespoň typově?
Nemělo by jít o recyklaci. Starý kádr ze současného vedení nepomůže. Měl by to být někdo, kdo se zatím na vedení strany nepodílel. Představoval bych si dynamického čtyřicátníka či padesátníka, který by tomu dal novou šťávu.

Celý rozhovor s Janem Zahradilem si budete moci přečíst v pátek ráno na webu CNN Prima NEWS. Dlouholetý člen občanských demokratů a někdejší europoslanec se například rozpovídal o svém postoji k hnutí ANO, Přísaze a k Motoristům. O čem Zahradil mluví s Filipem Turkem? Jak vnímá odchod Miroslava Kalouska z TOP 09? A proč si v roce 2021 zařizoval voličský průkaz, aby nemusel volit v Praze?

Tagy: