Předávkovaní pečovatelé vakcínou proti covidu v Německu. Dostali pětinásobek doporučené dávky

Očkování v Německu

Předávkování vakcínou na covid

V Německu nedopatřením předávkovali vakcínou proti onemocnění COVID-19 osm sociálních pracovníků pečovatelského domu. Čtyři z předávkovaných byli odvezeni do nemocnice, když se u nich objevily příznaky podobné chřipce. Informoval o tom web Deutsche Welle.

Německý očkovací program proti novému koronaviru, který se v souladu s dalšími členskými zeměmi EU rozběhl o víkendu, zažil menší blamáž. Osm zaměstnanců pečovatelského domu dostalo omylem pětinásobek doporučené dávky vakcíny BioNTech/Pfizer proti COVID-19. Místo pětiny obsahu lahvičky s vakcínou, která jim měla být podána, jim jí zodpovědní zdravotníci aplikovali celou.

K pochybení došlo v neděli ve městě Stralsund, ležícím na severovýchodě spolkové republiky při pobřeží Baltského moře. Mezi postiženými je sedm žen a jeden muž, všichni ve věku mezi 38 až 54 lety, kterým bylo kvůli jejich práci umožněno nechat se očkovat v první vlně. Čtyři z předávkovaných byli poté, co se u nich objevily příznaky podobné chřipce, preventivně odvezeni do nemocnice.

Vyšší dávky testovány bez vážných následků

Stefan Kerth, správce zemského okresu Vorpommern-Rügen, na jehož území pečovatelský dům leží, se za nedopatření omluvil. „Hluboce incidentu lituji,“ uvedl Kerth. „Tento individuální případ byl způsoben individuálními pochybeními. Doufám, že nikdo z postižených nezažije žádné vážné vedlejší účinky.“

Úřady okresu Vorpommern-Rügen zdůraznily, že společnost BioNTech dříve uvedla, že v první fázi studie očkování byly vyšší dávky podávány bez známek vážných následků.

Tagy: