Zajaté členy pluku Azov v Rusku čeká monstrproces a obvinění z genocidy, míní Just

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že se dosud vzdalo 959 ukrajinských vojáků z Azovstalu. (17.5.2022)

360° (520)

Ukrajinské příslušníky praporu Azov, kteří takřka od začátku bránili město Mariupol před ruskými silami, čeká v Rusku monstrproces a obvinění z genocidy a jiných válečných zločinů. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl rusista Jiří Just. Dodal, že dobytí oceláren Azovstal, poslední bašty Ukrajinců v Mariupolu, je pro Rusy významné vítězství.

Dobytí oceláren Azovstal a tím i Mariupolu je pro Rusy velmi důležitý moment. „Rusům se z jejich pohledu konečně podařilo dobýt po 86 dnech strategicky významné město, které bude sloužit jako spojiště mezi Krymem a vzbouřenými republikami na východě, potažmo Ruskem,“ řekl Just.

Připomněl, že Mariupol je velkým symbolem nejen v této válce, kdy se v obklíčení držel proti ruské přesile téměř tři měsíce, ale i symbolem událostí z roku 2014. Tehdy se totiž města chtěli zmocnit proruští separatisté, ale místní domobrana jej udržela pod ukrajinskou nadvládou.

Dobytí Mariupolu je pro Rusy důležité také kvůli příslušníkům ukrajinského praporu Azov, který doposud ocelárny Azovstal bránil. Pro ruskou propagandu jde totiž o jedny z hlavních nepřátel, které na Ukrajině mají. „Rusko dnes může slavit a ruská propaganda to využije na maximum,“ poznamenal Just.

Rusové totiž členy Azovu označují dlouhodobě za nacisty a extremisty. Just poukazuje na to, že v Rusku je dokonce zákon, který je za extremistickou organizaci označuje. „To znamená, že ruské orgány budou chtít pro příslušníky Azovu co nejpřísnější trest nehledě na dohody, že by měli být vyměněni za ruské zajatce, které drží Ukrajina,“ míní spolupracovník CNN Prima NEWS žijící v Moskvě.

Podle Justa je takřka jisté, že na vojáky z Azovu čekají obvinění například z genocidy, masových vražd a jiných věcí, které si dle něj ruská propaganda „vycucá z prstu“. „Bude to spíš takový monstrproces. Neočekával bych nějaký projev spravedlnosti, který je možná vidět na soudu v Kyjevě,“ řekl Just v pořadu 360°.

Odkazoval tím na soud ruského vojáka, který je pro změnu na Ukrajině souzen za válečné zločiny. Rus se před tribunálem již přiznal, že na Ukrajině zastřelil civilistu.

Tagy: