reklama

Zaměstnanci z gastronomie, kteří přišli kvůli koronaviru o práci, založili asociaci

Zaměstnanci v gastronomii, kteří dostali kvůli koronaviru ze dne na den výpověď, si to nechtějí nechat líbit. Spojili se do asociace a budou se společně bránit proti podle nich neoprávněným vyhazovům. Někteří už se jako zaměstnanci do restaurací vůbec vracet nechtějí a rozjíždějí vlastní podnikání.

reklama

Ze dne na den bez práce, to v březnu zažil také Martin Kohutič, který pracoval jako výčepní v jedné pražské restauraci. „Majitel mi řekl: ‚Hele, zítra už nechoď, jo, prostě končím s tebou. Ani to nezdůvodnil koronavirem, prostě mi řekl tohle a víc se nestaral,“ řekl CNN Prima NEWS Kohutič, který měl podle svých slov standardní pracovní smlouvu a k jeho práci prý majitel restaurace neměl výhrady. Přesto se musel okamžitě a bez odstupného pakovat.

K tématu

Nově se lidé s podobným osudem začali sdružovat v Asociaci pracujících v gastronomii. Zaměstnanci, kteří přišli o práci, se na ni mohou obrátit s prosbou o pomoc. „Obrací se na nás opravdu lidi z celé České republiky, nejvíc asi region Ústecka,“ řekla CNN Prima NEWS Monika Jožková, zakladatelka Asociace pracujících v gastronomii.

Protiprávní jednání

Právníci upozorňují, že zákoník práce platí za všech okolností, i během nouzového stavu, a koronavirus rozhodně není novým výpovědním důvodem. „Nelze proto z důvodu koronaviru a dopadů s tím spojených dát zaměstnanci okamžitou výpověď ani ho nutit k rozvázání pracovního poměru dohodou,“ potvrdil advokát Michal Hloušek.

Neférové praktiky zaměstnavatelů řeší i Státní úřad inspekce práce. „Pokud zaměstnanci mají pocit, že chování jejich zaměstnavatele není v souladu se zákoníkem práce, mohou se obrátit s žádostí o radu na Státní úřad inspekce práce, ať už telefonicky, prostřednictvím mailu či osobně,“ sdělil Richard Kolibač, mluvčí Státního úřadu inspekce práce. Kterýkoli zaměstnanec také může na Státní úřad inspekce práce podat podnět ke kontrole na jednání zaměstnavatele.

Právní cestou bude svůj vyhazov z restaurace řešit i pan Kohutič, který navíc dodal, že pod takovým zaměstnavatelem už nikdy pracovat nechce. „Chtěl jsem nějakou seberealizaci, a proto jsem šel do svého vlastního podnikání,“ řekl. Na sezonu si tak otevírá svůj stánek s občerstvením na cyklostezce u Vltavy.

Další hlavní zprávy

Sledujte v TV

Sledujte ŽIVĚ Nový den: Jak rok s koronavirem hodnotí biolog Flegr a stomatolog Šmucler

Sledujte ŽIVĚ Nový den: Jak rok s koronavirem hodnotí biolog Flegr a stomatolog Šmucler

V pondělí 1. března to bude rok, co se Česká republika potýká s koronavirovou pandemií. V pořadu Nový den ve speciálním vysílání zhodnotí posledních 12 měsíců molekulární biolog Jaroslav Flegr nebo stomatolog Roman Šmucler. Hostem bude i krizový manažer pražské záchranné služby Ondřej Šedivka, který byl během první vlny u převozu Čechů vracejících se z Wu-chanu.

Rok s koronavirem. Připomeňte si zlomové okamžiky od prvního případu po tisíce obětí
Zeman: Že covid vychcípá v létě? Ať zrůdní pseudoodborníci typu Pekové zalezou pod zem
Registr očkování se nově otevírá lidem nad sedmdesát let. Prioritu má vyšší věk
Kratší pracovní týden podle Maláčové: Lidem vezme práci i část mezd, tvrdí experti
Chilský solární tygr cení zuby. Nastupující energetická velmoc má i českou stopu
reklama
reklama
Babiš: Chtěli nás zastřelit, tak jsem vyhnal ženu do Dubaje. O ničem nevěděla

Andrej Babiš

Domácí zpravodajství

Šéf Senátu: Část mzdy lidí na home office by mohli dostat potřebnější. Musíme se podělit
Bookmakeři: Vítězství ve volbách ANO neobhájí. Favoritem na post premiéra je Bartoš
Jak se starat o respirátor? Na sterilizaci v troubě a mrazáku se odborníci neshodnou
Další články
reklama
reklama