Zaměstnanci z gastronomie, kteří přišli kvůli koronaviru o práci, založili asociaci

Lidé z gastronomie, kteří dostali výpověď kvůli koronaviru, založili asociaci.

Bojují proti výpovědím

Zaměstnanci v gastronomii, kteří dostali kvůli koronaviru ze dne na den výpověď, si to nechtějí nechat líbit. Spojili se do asociace a budou se společně bránit proti podle nich neoprávněným vyhazovům. Někteří už se jako zaměstnanci do restaurací vůbec vracet nechtějí a rozjíždějí vlastní podnikání.

Ze dne na den bez práce, to v březnu zažil také Martin Kohutič, který pracoval jako výčepní v jedné pražské restauraci. „Majitel mi řekl: ‚Hele, zítra už nechoď, jo, prostě končím s tebou. Ani to nezdůvodnil koronavirem, prostě mi řekl tohle a víc se nestaral,“ řekl CNN Prima NEWS Kohutič, který měl podle svých slov standardní pracovní smlouvu a k jeho práci prý majitel restaurace neměl výhrady. Přesto se musel okamžitě a bez odstupného pakovat.

Nově se lidé s podobným osudem začali sdružovat v Asociaci pracujících v gastronomii. Zaměstnanci, kteří přišli o práci, se na ni mohou obrátit s prosbou o pomoc. „Obrací se na nás opravdu lidi z celé České republiky, nejvíc asi region Ústecka,“ řekla CNN Prima NEWS Monika Jožková, zakladatelka Asociace pracujících v gastronomii.

Protiprávní jednání

Právníci upozorňují, že zákoník práce platí za všech okolností, i během nouzového stavu, a koronavirus rozhodně není novým výpovědním důvodem. „Nelze proto z důvodu koronaviru a dopadů s tím spojených dát zaměstnanci okamžitou výpověď ani ho nutit k rozvázání pracovního poměru dohodou,“ potvrdil advokát Michal Hloušek.

Neférové praktiky zaměstnavatelů řeší i Státní úřad inspekce práce. „Pokud zaměstnanci mají pocit, že chování jejich zaměstnavatele není v souladu se zákoníkem práce, mohou se obrátit s žádostí o radu na Státní úřad inspekce práce, ať už telefonicky, prostřednictvím mailu či osobně,“ sdělil Richard Kolibač, mluvčí Státního úřadu inspekce práce. Kterýkoli zaměstnanec také může na Státní úřad inspekce práce podat podnět ke kontrole na jednání zaměstnavatele.

Právní cestou bude svůj vyhazov z restaurace řešit i pan Kohutič, který navíc dodal, že pod takovým zaměstnavatelem už nikdy pracovat nechce. „Chtěl jsem nějakou seberealizaci, a proto jsem šel do svého vlastního podnikání,“ řekl. Na sezonu si tak otevírá svůj stánek s občerstvením na cyklostezce u Vltavy.

Tagy: