Zápis do škol bude nejdříve pro české děti. Pak až pro ukrajinské, uklidňuje rodiče Gazdík

Rozhovor s ministrem Gazdíkem

Nemůžeme vědět, kolik ukrajinských dětí nakonec bude v Česku. To ví snad jen ruský prezident Vladimir Putin, prohlásil v pořadu Nový den ministr školství Petr Gazdík (STAN). Uklidnil však české rodiče, že zápis dětí do mateřských a základních škol se bude týkat nejprve českých dětí, a to od 1. dubna. Zápisy ukrajinských dětí proběhnou v červnu a červenci dle dostupných kapacit.

„Lex Ukrajina 1, který jsme schválili 14 dnů po zahájení ruské invaze, deklaruje, že se zápisy do škol konají pro Ukrajince až v červnu a v červenci. Pro české děti klasicky od 1. dubna,“ informoval ve vysílání CNN Prima NEWS Gazdík.

Nejdříve tak kapacity mateřských a základních škol naplní české děti, dle dostupných kapacit, které budou ale navýšeny, se pak zapíší i děti ukrajinských uprchlíků. „Jsme si vědomi, že zvláště v některých místech republiky to bude pro ukrajinské žáky mnohem horší,“ poznamenal Gazdík.

Tuzemsko se totiž už před ruskou invazí potýkalo s nedostatkem míst ve školách, a to zejména v těch mateřských. Letos se po dvou covidových letech budou konat zcela běžné zápisy do prvních tříd základních škol. Zákonný zástupce je povinen přihlásit dítě k zápisu, a to v době od 1. dubna do 30. dubna kalendářního roku, v němž má dítě zahájit povinnou školní docházku.

„Už ve vlaku ale maminky s dětmi dostaly dopis od ukrajinského velvyslance, který je informoval, že v Praze bude málo míst a pokud chtějí pracovat a dát dítě do školy, ať se vyhnou Praze a snaží se nový život začít v jiných místech republiky,“ popsal ministr.

Kolik dětí navíc by mělo české školství přijmout, v tuto chvíli není jasné. „Nemůžeme vědět, kolik Ukrajinců u nás bude. To ví snad jen Vladimir Putin,“ pousmál se ironicky Gazdík v pořadu Nový den.

Adaptační kurzy jsou i pro rodiče

Resort je podle ministra připraven na určitý režim. „První fáze bude trvat do června. Budou fungovat adaptační skupiny, kde mohou Ukrajinci navštěvovat především kurzy češtiny. Vyčlenili jsme na to 5,2 miliardy korun,“ připomněl Gazdík. V druhé fázi, která bude začínat v září, by se měly děti lépe začlenit.

„Chtěl bych moc poděkovat všem ředitelům, učitelům i zřizovatelům. Jejich nasazení je hodno velké úcty, jsou kreativní a obětaví. Zvlášť po tom, čím si prošli poslední dva roky,“ dodal dále Gazdík.  Zápisy do prvních tříd začaly v pátek 1. dubna.

Většina základních škol má elektronický registrační systém, který rodičům umožňuje vybrat si konkrétní čas zápisu. Rodiče mohou zvolit libovolnou školu, přednostní právo na přijetí mají ale ve školách takzvaně spádových, kde je rozhodující místo trvalého pobytu dítěte.

Tagy: