Zaplatili loni, kávu si vypijí letos. Pražská kavárna originálně obešla zvýšení DPH

Zdražování v obchodech a kavárnách

Zdražování v obchodech a kavárnách

Všechny obchody plně promítly nižší DPH do cen, hlásají jejich zástupci. Ekonomové jim ovšem nevěří a obávají se, že se po pár měsících vrátí k původním maržím. Za co si ale naopak výrazně připlatíme, je návštěva kavárny. Třeba cena cappuccina je v některých podnicích o deset korun vyšší než loni. V jedné pražské kavárně ale lidem loni nabídli možnost si kávu předplatit za nižší cenu.

Zatímco ještě před měsícem zástupci obchodů varovali před dalším zdražením, teď je všechno jinak. Rohlík zlevnil o necelý desetník, máslo o korunu a kilo kuřete o více než dvě koruny. „Všechny obchody plně promítly nižší DPH, některé dokonce na nižší náklady absorbovaly vyšší zdanění u kojenecké stravy nebo nápojů,“ řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rána pro hospody i české peněženky. Točené pivo v novém roce zdražuje až o osm korun

Ekonomové ovšem mají výhrady. „Já ten trend považuji za dočasný a obávám se, že se marže vrátí tam, kde byly,“ řekl ekonom Vladimír Pikora. „Navíc tady máme řadu důvodů, proč by měly ceny potravin klesat. Jednak se tady snížily náklady za dopravu, klesá cena energií,“ podotkl ekonom Štěpán Křeček.

Změna DPH ale nepotěší milovníky kávy. Ta se nově bude danit 21procentní sazbou. V pražské kavárně Cafe Prostoru ale k vyšší sazbě DPH přistoupili originálně. Lidé si mohli zafixovat nižší cenu tím, že si kávu koupili už loni, vypít si ji ovšem přijdou až letos. „Lidé mají účtenky s tím, kolik káv si zakoupili a my jim postupně škrtáme s tím, jak přijdou,“ vysvětlil majitel kavárny Tomáš Haase.

Nové ceny jsou totiž v tomto podniku výrazně vyšší. „Cappuccino se zvedlo ze 65 na 75, cafe latte bylo původně za 70 korun a nově je za 75. Je to několikáté zdražení v řadě a někteří lidé to budou brát tak, že chodit do kavárny je luxus, a ne každodenní záležitost,“ popsal Haase.

„Kavárny měly také nízké marže. Špatně se jim utíká z toho, aby nemusely reflektovat změnu DPH, takže i ony musely zareagovat,“ řekl Pikora. Kavárníci ovšem vidí i nečekaná pozitiva. „Lidé mohou přijít, dát si kávu a skládají se tak na deficit státního rozpočtu,“ řekl Haase.

Tagy: