Prudké deště potrápily Plzeňsko: Voda s bahnem protekla obcí Dřevec, zaplavila dvory a sklepy

Současný stav v obci Dřevec na Plzeňsku

Voda z polí spláchla obec Dřevec na Plzeňsku

Zaplavené dvory a několik sklepů, vyplavené studně – to v pondělí odpoledne způsobila prudká dešťová přeháňka v obci Dřevec na severním Plzeňsku. Zasahovali tam profesionální i dobrovolní hasiči, do obytných částí domů se voda nedostala. Podobná situace nastala také v obci Kšice na Tachovsku, kde se voda dostala do sklepa jednoho domu. Záplavy nezpůsobily vážnější škody, sdělili řídicí důstojník krajských hasičů a starostové obou obcí.

„Měli jsme nějaké čerpání vody na Plzni-severu a na Tachovsku, kde se také dávaly pytle s pískem. Rozsahem ale byla situace mnohem klidnější než minulý týden. Zem je nasycená vodou a při srážkách se voda už nevsakuje,“ uvedl řídicí důstojník hasičů Pavel Valm.

ČTĚTE TAKÉ: Extrémní počasí pustošilo jih USA. Tři státy hlásí po bouřích a tornádech mrtvé

V Dřevci tekla ulicemi voda s bahnem splavená z okolních polí s kukuřicí. Zaplavilo to několik dvorů, sklepy a studny, řekl Václav Kratochvíl, starosta Kožlan, pod něž Dřevec patří. „Přeháňka trvala snad dvacet minut, ale napršelo 30 až 40 milimetrů,“ uvedl.

V tuto chvíli voda ve vesnici už není, informoval z místa reportér CNN Prima NEWS.

Voda potrápila i obec na Tachovsku

V obci Kšice podle starostky Barbory Janoutové prudký déšť netrval také déle než půl hodiny, zasáhl jen část obce. „Pršelo jen v polovině obce, nás doma to například vůbec nezasáhlo. Voda stekla z polí s kukuřicí a z lesa do našeho rybníka a z něj natekla do obce. Dostala se do jednoho domu do sklepa, do obytné části ne,“ popsala. Hasiči na místě rovnali pytle s pískem, protože na pozemek níže položeného domu stékala voda i z okolních zahrad, kde se utvořily velké louže.

V Plzeňském kraji je to během týdne další případ, kdy po prudkém dešti voda škodila. V úterý spláchla voda obec Blížejov na Domažlicku.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal na pondělní odpoledne výstrahu před silnými bouřkami, které může doprovodit krupobití a intenzivní déšť. Za krátký čas může napršet i kolem 30 milimetrů vody. Na jihozápadě a západě se i vzhledem k předchozím srážkám mohou zvednout hladiny zejména menších řek, uvedl ČHMÚ.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Počasí se zbláznilo, přijde jeden hurikán za druhým. Může za to koktejl jevů

Tagy: