Zarostlá tvář či podivné třesy končetin. Takhle válka změnila Zelenského a Putina

Válka na Ukrajině trvá téměř rok a je jasné, že se podepsala na lídrech obou znesvářených stran. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve působil jako mladý a elegantní politik, poslední měsíce však vypadá, jako by zestárl o několik let, navíc oblek vyměnil za vojenskou uniformu. To ruská hlava státu Vladimir Putin se snaží působit, jako by se vůbec nezměnil. Už v minulosti se spekulovalo, že si do tváře nechá píchat botox. Nově se ale začaly množit řeči o jeho údajně podlomeném zdraví. Zaujal také zvláštními třesy rukou či nohou.

V den, kdy Rusové zahájili svoji invazi, tedy 24. února loňského roku, se objevil mimořádný projev Zelenského, který natočil několik málo hodin před začátkem války. Směřoval jej k Rusům, proto promluvil v jejich jazyce. „Jsme jiní, ale tato odlišnost není důvodem k nepřátelství,“ řekl mimo jiné ukrajinský lídr. Jeho řeč byla jakýmsi posledním pokusem, jak apelovat na Rusy a zabránit válce.

ČTĚTE TAKÉ: Strhaná tvář a žádný úsměv. Jak se rok války podepsal na ženě prezidenta Zelenského?

Na videu je Zelenskyj ještě oblečen do černého obleku s košilí a kravatou. Tvář má v té době čerstvě 44letý státník téměř holou a upravenou. Tuto vizáž však brzy opustil.

S příchodem války začal nosit výhradně vojenské oblečení. Zelený svetr, vojenské kalhoty i pevné boty – to jsou věci, které měl ukrajinský prezident nově v šatníku. Občas je doplnila bunda, pochopitelně zelená a od armády.

Podobně se začali oblékat i další ukrajinští politici, například premiér Denys Šmyhal, ministr obrany Oleksij Reznikov nebo šéf tamního parlamentu Ruslan Stefančuk. Ti však při svých cestách do zahraničí přece jen znovu vytáhli obleky. U prezidenta tohle však neplatilo. Svůj vojenský mundúr od začátku války na veřejnosti prakticky nesundal. A to ani v momentě, kdy jej v Bílém domě vítal americký prezident Joe Biden nebo měl audienci u britského krále Karla III. v Buckinghamském paláci. Drobnou výjimku Zelenskyj učinil, když začátkem února navštívil Evropský parlament. Svetr v zelené vojenské barvě nahradil černým s vlaječkou Ukrajiny.

K TÉMATU: Dobývání Kyjeva, mariupolský vzdor i krvavý Bachmut aneb Momenty, které změnily chod války

Válka se ale především podepsala na jeho obličeji. Na Zelenském bylo v úvodních dnech války patrné, že nemá čas ani na rychlé oholení, tvář si neudržoval. Nakonec si vypěstoval vousy, ve kterých má dnes patrné šediny. Naprosto odlišný obrázek od mladého, věčně usměvavého a energického politika, kterým byl před válkou. Rok trvající konflikt se mu evidentně vepsal i do tváře.

Putin jako ruský sexsymbol

To Putin, který byl v Rusku léta označován za hlavní sexsymbol mladých žen, si už delší dobu dává záležet na tom, aby vypadal mužně a tak mladě, jak to jen jde. Navzdory tomu, že loni v říjnu oslavil 70. narozeniny. Z minulosti si jistě vzpomeneme, kterak se s odhalenou hrudí projížděl na koni, chodil se otužovat nebo coby držitel černého pásu v judu mlátil svými o desítky let mladšími soupeři o zem.

Samostatnou kapitolou jsou pak jeho hokejové zápasy, na kterých vždy dává obrovské množství gólů. Nutno podotknout, že ho spoluhráči, často bývalé hvězdy ruského a sovětského hokeje, neustále zásobují přihrávkami a soupeři, včetně brankářů, mu raději uhýbají.

Botox vystřídaly nemoce

Už před lety se hovořilo o tom, že si nechal do tváří nebo čela vpíchnout botox, aby tak alespoň vizuálně zmírnil stárnutí. Dnes se spekuluje o zcela jiných věcech. Na přetřes se totiž velmi často dostává Putinovo zdraví.

Během války se totiž objevovala videa, na kterých Putin divně hází končetinami. Zdá se, jako by chvílemi nekontroloval své nohy, případně ruce. Zaujalo také jeho až křečovité držení se stolu v okamžicích, kdy jednal se svými klíčovými ministry, například s šéfem obrany Sergejem Šojguem.

Velmi často se navíc hovořilo o tom, že Putin může trpět velmi vážnými až smrtelnými nemocemi. Spekulovalo se o rakovině, Parkinsonově chorobě nebo také o tom, že ruský prezident měl utrpět mrtvice. Žádná z těchto zpráv se však zatím nepotvrdila.

Tagy:
válka Vladimir Putin Rusko oděv Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml Prezident Ruska ruská invaze na Ukrajinu