Role, nebo skutečná ikona boje? Expertka popsala, jak Zelenskyj využívá herecké schopnosti

Volodymyr Zelenskyj

Od konce února se zrak milionů lidí z celého světa upíná nejen k Ukrajině, ale také na prezidenta Volodymyra Zelenského. Neústupně žádá o podporu ze Západu, zároveň soucitně promlouvá ke svému národu. Jde u bývalého herce a komika o další roli, nebo označení „ikona boje“ vyjadřuje jeho podstatu? Řeč těla i komunikaci prezidenta Ukrajiny v rozhovoru pro CNN Prima NEWS rozebrala expertka Noemi Zárubová-Pfeffermannová.

Kvůli otci vystudoval práva, touha po exhibici a sebeprezentaci však byla silnější. Volodymyr Zelenskyj se do paměti svého národa zprvu zapsal jako herec, komik a klaun. Životní cesta ho však zavedla na pole politiky, a nakonec k pozici hlavy státu.

„Cesta, kterou prošel, nebyla stále v jednom tónu. Stále vykazoval velké pokroky v tom, co dělal. Když byl ředitelem festivalů a působil v televizi, šel bez zábran na kraj svých možností. A někdy i na kraj vkusu – ani v humoru si nedával žádné hranice. I ve své herecké průpravě však dělal velké pokroky, ať už v sociálních dovednostech nebo komunikaci,“ podotkla Zárubová-Pfeffermannová.

Gesta nejsou promyšlená

Vysoké podpoře se u občanů Ukrajiny netěšil, vše ale změnil 24. únor 2022, kdy byla země napadena Rusy. Právě v roli vůdce okupovaného státu začal nabytých zkušeností využívat. „Je u něj vidět, že umí přijímat signály společnosti, které fungují, a následně je vysílat. V nonverbální komunikace se tomu říká zrcadlení. Jeho gesta však nejsou nijak promyšlená. Používá ta, která fungují a k nové životní situaci patří,“ pokračovala.

Zárubová-Pfeffermannová proto míní, že Zelenskyj gestikuluje naprosto přirozeně. Prezidenta Ukrajiny popsala jako válečného vůdce. „To je základní dojem, který z něj dnes máme. Nevykazuje známky strachu nebo úzkosti. To znamená, že se drží rovně. Pokud to je ještě vůbec možné, tak nám připadá pevný a odhodlaný. Mluví důrazně a sebevědomě – i to je znak síly. Nikdy nemáte pocit, že kuňká,“ popsala expertka.

Jeho pohyby vedle toho signalizují silné emoce. „Ty zároveň definují muže, který je ovládá. Prožívá je a stejně tak si jich je vědom. Vše dohromady dává sebevědomý projev,“ zdůraznila Zárubová-Pfeffermannová. Zelenského komunikace je však komplikovaná. Ve stejné chvíli promlouvá ke svému národu, za hranice i k vojákům.

Zelenského role je široká

„Svým lidem musí dát najevo soucit a sounáležitost. Když se zaměří za hranice země, signalizuje sílu a odhodlání, že neustoupí a chce pomoc. Role, ve které vystupuje, je skutečně velmi široká,“ podotkla. Otázkou ale zůstává, zda se jedná pouze o roli, nebo Zelenskyj upřímně přijal tuto úlohu za svou. Zárubová-Pfeffermannová má jasno.

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident se narodil v roce 1978 ve městě Kryvyj Rih v Dněpropetrovské oblasti do rodiny s židovskými kořeny. Jeho otec je profesorem kybernetiky, matka je inženýrka. Sám Zelenskyj vystudoval právo na Kyjevské národní univerzitě, ale nikdy se mu skutečně nevěnoval. Známý se stal především svým působením v umělecké branži. Jeho prezidentská kariéra byla zpočátku rozpačitá, během války na Ukrajině se ale proměnil v lídra, který udržuje morálku celé země.

„Mluví tak, jaký je, ale prezidentství ho posílilo. Jako dobrý herec umí zrcadlit okolí. Myslím, že nyní hraje roli, která ve skutečnosti není rolí, ale skutečným životem. Přesně, jak říká on sám,“ uvedla. Vyzdvihla i jeho pokroky. „A to zejména v komunikaci s vysoce postavenými politiky. Používá specifické prvky, které dávají komunikaci individuální charakter. Není to vypočítavé,“ pokračovala.

Přesto se Zelenskyj občas ubírá k patetickým příměrům. „A to v situaci, kdy v zemi padají domy, střílí se a umírají civilisté. V takové chvíli jsou tyto příměry naprosto v pořádku,“ sdělila. Od začátku invaze však uběhly měsíce, a tak se i na prezidentovi okupované země začínají projevovat prvky zklamání. Zejména při komunikaci se spojenci.

„V těchto případech cítím frustraci z toho, že nerozumí jeho argumentaci, tomu, co jim říká. Vždy je vidět, že v takových chvílích se jeho tělo v gestu mírně zvedne a zamračení se prohloubí. Neverbální signály při vyjednávání ukazují, že je mužem, který není ochoten ustoupit. Nemá už kam. Je zde větší síla a neústupnost,“ vysvětlila expertka.

Gesta i tón hlasu o Zelenském mnoho vypovídají. „Často můžeme sledovat zvednutí ruky, kdy tímto gestem něco naléhavě zdůrazňuje či opakuje. V některých malých gestech naznačuje i hněv nebo znechucení, a to ve chvílích, kdy mluví o protivníkovi. Svraští se mu nos, mračí se a zvedá tvář,“ popsala Zárubová-Pfeffermannová.

Stal se ikonou boje

Zhodnotila také rozdíly mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a Zelenským. „Je to dáno věkem i tím, že ze sebe Putin dělá oběť – že je i fyzicky vyčerpaný a oslabený. Naopak Zelenskyj vždy vypadá jako bojovník, nikdy nevystupuje jako někdo, kdo je slabý nebo prohrává,“ zmínila. Ukrajina se v tomto konfliktu těší široké podpoře a podle expertky na tom má lví podíl právě prezident.

„Jeho projev a důslednost jsou skutečně tím, co svět vnímá. Je ikonou boje. Dříve byl relaxovaný komik a nastupující hlava státu. Dnes je to voják v zeleném triku, ‚vysvalený‘ bojovník. Působí dojmem vzdoru a síly. Mnohdy je neuvěřitelné, že svůj postoj nadále drží a poskytuje své zemi podporu,“ uzavřela expertka.

Tagy: