Zástupci pětikoalice a Pavel vyhrůžky odsuzují. Vinu ale nese i Babišova kampaň, naznačují

Představitelé vládní koalice i armádní generál ve výslužbě Petr Pavel odsoudili jakékoliv výhružky směřované na šéfa ANO Andreje Babiše. Jeho ženě Monice měl anonym odeslat obálku s ostrým nábojem a urážkami. Zástupci pětikoalice i Pavel však upozorňují, že Babiš současnou vypjatou atmosféru nijak neuklidňuje a způsobem, jakým vede svou prezidentskou kampaň, spíš v lidech vzbuzuje strach či zlobu.

„Ráno mi ochranka předala obálku adresovanou mé ženě Monice, v níž byl ostrý náboj a anonymní vzkaz. Jde o zastrašování prezidentského kandidáta. Okamžitě jsem kontaktoval Policii ČR, která to vyšetřuje. Vnímám to jako výhrůžku rodině. Tomu nejcennějšímu, co mám,“ řekl Andrej Babiš v mimořádném prohlášení.

Vyzval také vládní strany, aby se od takového chování distancovaly. Zároveň uvedl, že jeho předvolební setkání narušují příznivci pětikoalice i jeho protikandidáta. Netrvalo dlouho a generál Pavel na incident zareagoval.

„Odsuzuji projevy nenávisti a výhrůžky Andreji Babišovi i jeho rodině. Takové věci k demokratickým volbám nepatří,“ uvedl bývalý šéf vojenského výboru NATO. Podle něj však vypjatou atmosféru způsobuje sám Babiš. „Konkrétně jde o strašení voličů a antikampaň, kterou Andrej Babiš vede. Vyzývám ho, aby stáhl billboardy vyhrožující válkou a začal vést slušnou kampaň,“ dodal Pavel.

Pravdou je, že část veřejnosti Babiše ostře kritizuje za billboardy, na nichž stojí slogany: „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják“ či „Generál nevěří v mír. Volte mír, volte Babiše“.

Akty jakéhokoliv násilí či výhružek odsoudili i představitelé pětikoalice. „Takové věci nemají v ČR místo. Jsme a musíme zůstat civilizovanou a demokratickou zemí. Je úkolem nás všech hájit slušnost a respekt ve společnosti.“ upozornil premiér Petr Fiala (ODS). Také on však naznačil, že celé situaci nenapomáhá způsob, jakým Babiš svou předvolební kampaň vede.

„Je třeba také odsoudit lži, manipulace a nespravedlivé osobní útoky. Právě takové jednání rozděluje společnost, rozdmýchává vášně a může oslabit naši demokracii. Myslím, že je zřejmé, že tyto metody vnáší systematicky do politického souboje právě jeden ze současných prezidentských kandidátů. Nelze se na jednu stranu tvářit ublíženě a na stranu druhou šířit lži, strach a nenávist,“ rýpl si Fiala do šéfa hnutí ANO.

Kriminalisté se již výhružným oznámením zabývají. Potvrdil to i vicepremiér a ministr vnntra Vít Rakušan (STAN). „Odsuzuji jakoukoliv agresi. Policie se výhrůžkou manželce pana Babiše bude zabývat stejně vážně jako výhrůžkou komukoliv jinému v naší zemi. Vyhrožovat rodině je nepřijatelný hnus. Tahle šílená agrese musí skončit,“ sdělil předseda STAN..

Zároveň poskytl doporučení Babišovi: „Andrej Babiš může přispět tím, že změní styl své kampaně.“ I Rakušan se prý před časem stal terčem vyhrožování.

Pekarová: Nenávist plodí další nenávist

„Před dvěma týdny mi někdo napsal: ‚Tvoje děti se jmenují Agáta, Matěj a Jonáš. Vím, na kterém hřišti si hrají.‘ Vážně mě nenapadlo, že by za tím stál Andrej Babiš, a nenapadlo by mě něco takového vypustit do veřejného prostoru,“ zmínil šéf resortu vnitra. Zřejmě tím narážel na Babišovo tvrzení, že pětikoalice v případě domnělých či skutečných útoků na jeho osobu mlčí, čímž prý takové akty schvaluje a je za ně částečně odpovědná.

Podobně – jako její koaliční kolegové – se vyjádřila i předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová: „Na vlastní kůži jsem zažila vyhrožování a nakreslené šibenice. Vím, že nejsem sama. Podobné praktiky nesmí mít v naší společnosti místo. Stejně jako lži Andreje Babiše, že chce jeho protikandidát vést válku nebo nastolit totalitu. Nenávist plodí jen další nenávist.“

Druhé kolo prezidentské volby se uskuteční 27. a 28. ledna. Petr Pavel i Andrej Babiš přijali pozvání do prezidentského superduelu na CNN Prima NEWS, který se uskuteční 25. ledna ve 20:15. Televize Prima a CNN Prima NEWS tak nabídnou exkluzivní názorový střet ve studiu s diváky.

Tagy: